Преди време турски фермер създава оранжерия, за да се опита да отглежда в нея банани. Сега експериментът е приключил и то с успех. В Турция може да се отглеждат банани, а бизнесът с тези плодове има потенциал да бъде много добър, информира www.hortidaily.com.

България намали вноса си на грозде, ябълки, сливи, дини и цитруси

Фермерът Гохан Ергул е от град Султанхисар, в югозападната част на Турция. Там традиционно се отглеждат ягоди в промишлени мащаби. Един ден решава да промени профила на стопанството си.

Султанхисар отговаря за почти половината износ на ягоди от Турция, но в последно време производството на културата стана по-неизгодно. Така овощарят Гохан Ергул решава да пробва алтернатива – посажда банани.

За целта построява оранжерия с височина 11 метра. Системата за поливане и нагряване е 100% автоматизирана. Ергул посажда 610 дървета сорт Grand Nain. Като резултат успява да прибере реколта от 25 тона само за първата година от старта на производството.

Гохан отбелязва, че реколтата е надминала очакванията му. Първоначално е залагал от едно дърво да получи около 24 кг. В края на сезона цифрата възлиза на 40 кг.

Фермерът допълва, че отглеждането на банани има своите преимущества – по-ниски разходи за производство и за работна сила. Дърветата имат нужда от грижа само 4 месеца. При ягодите този период е 11 месеца. Освен това бананите имат по-дълъг срок на съхранение.