Да бъдат осигурени още 170 млн. лв. в държавния бюджет за фермерите, за да може общият ресурс да се увеличи до 533 млн. лв. За това настояват 14 неправителствени организации в сектор „Животновъдство“ в писмо до премиера, финансовия министър и комисиите по бюджет и финанси и по земеделие.

На фермерите им се губят площи във връзка с новата система за измерване

Тяхното становище е в подкрепа на предложението на две политически партии за изменение и допълнение на приетия на първо гласуване Законопроект за държавния бюджет на България, приет на първо четене на 12 юли.

Идеята е тези пари да осигурят подкрепа на стопаните по прилагащите се държавни помощи, за компенсиране на високите разходи за производство и за обезпечаване на извънредни мерки, в това число второто плащане на Украинската помощ за 2023 г. в размер на 213 млн. лв. 

„Обещаните средства по мярката за Украйна ни бяха предоставени на 50%, като от тези 50% ние получихме 40%. На Съвет по животновъдство от името на служебното правителство в лицето на Явор Гечев ни увериха, че ще получим след месец юни и другата част от подкрепата за Украйна, но отново останахме излъгани“, пишат представителите на бранша.

Според тях българското земеделие е ощетено и през средствата за новия Стратегически план за ОСП на България с 35%. 

„По екосхемите има масово неучастие поради невъзможност за кандидатстване. Тоест, преките производители започваме новия програмен период с много по-малко средства отпреди и то в по-трудни за нас условия на работа“, посочват животновъдите.

Липсата на данъчните облекчения в Закона за данъците върху доходите на земеделските производители, за които те настояваха за 2023 г., и тяхното забавяне ги поставя в безтегловност, запор на сметки и липса на средства.

„Вносът на земеделски продукти без мито и данъци ни направи абсолютно неконкурентни на пазара и предизвика масови фалити, продажби на животни, закриване на стопанства. Високите цени за производство и фуражи за изхранване на животните намалиха нашите приходи и качеството на предлагане“, подчертават още организациите.

Писмото е подписано от: Обединени български животновъди, Институт на жените фермери, Национален съюз на говедовъдите в България, Асоциация на българските биволовъди, Съюз на животновъдите в България, Национална асоциация на млеко- и месопроизводителите, Национална асоциация на животновъдите, СНЦ РОАПОБ – Карлово, Българска национална асоциация за развитие на биволовъдството, Съюз на животновъдите – Сандански 2002, ЖС Старият Балкан – Карлово, Организация на млекопроизводителите Кайлъка – Плевен, Асоциация на черноглава плевенска овца и Асоциация за развъждане на кафявата порода в България.