Всички животновъдни обекти за крави с млечно направление следва да са вписани в системата за контрол и мониторинг на суровото мляко. В противен случай при приключване на заявлението за директни плащания системата дава грешка, сигнализират фермери.

Вижте новите ставки по остатъка от украинската помощ

Тази грешка се получава при стопани, които са регистрирали повече от един животновъден обект във връзка с изкарване на стадото на паша, включително в националните паркове. 

„Всички обекти трябва да отговарят на минималните условия за отглеждане на животните, като навес и питейна вода. Дори да са регистрирани по чл. 137, тези обекти трябва да са вписани и в системата за мониторинг на млякото“, обяснява за Агри.БГ Пенка Христова, съпредседател на Института на жените фермери в България.

Такива грешки в системата за директни плащания се получават за първи път, защото екосхемите са нещо ново за стопаните, особено за тези, които кандидатстват по Екосхемата за екстензивно поддържане на постоянно затревените площи.

„Важно е да се знае, че за всеки парцел, който заявяват по тази екосхема, фермерите трябва да заложат определен брой животни – от 0,3 до 1 ЖЕ/ха. Нека не се притесняват и да залагат каквито и да са ушни марки. Схемата е за подпомагане през площ, като по време на проверка се гледа дали бройката ушни марки отговаря на тази площ. Сравнява се, разбира се, и с Плана за паша, който животновъдите трябва ежедневно да попълват, което също е безумие“, допълва Христова.

Нека припомним, че в Стратегическия план бюджетът, заделен тази година по Екосхемата за екстензивно поддържане на постоянно затревените площи, е в размер на 21 949 520 евро. Индикативната ставка за Кампания 2023 е 80 евро/ха. 

Допустими бенефициенти са само животновъди, които разполагат едновременно с животни и постоянно затревени площи за паша. Изискват се от 0,3 до 1 ЖЕ/ха, които пашуват екстензивно минимум 60 дни през годината.

Разораването на пасищата е забранено и задължително се попълва План за паша, който се изготвя от ветеринарен лекар, зооинженер или агроном. Специалистът трябва да приложи и копие от дипломата си. 

ДФЗ вече публикува електронен образец на Плана за паша. Той ще бъде зареден в индивидуалните профили на кандидатите в СЕУ след приключване на приема на заявленията за Кампания 2023 – тоест след 21 юли.

Всеки бенефициер трябва да попълни формуляра и да го изпрати обратно към ДФЗ – отново чрез СЕУ, в триседмичен срок след приключване на Кампанията. В момента се разработват и указания как фермерите коректно да попълнят изискуемите документи, успокояват от Фонда.