Предвид миналия католически Великден, на този етап гръцките овцевъди са реализирали немалка част от своите агнета. Затова в момента на дневен ред са осигуряването на вътрешното потребление и, разбира се, цените. Според някои овцевъди може да има недостиг на гръцкия пазар. Затова апелират държавата да проведе засилен контрол на вноса, непосредствено преди празника, научаваме от гръцкия сайт за земеделие Ypaithros. 

Овцевъд: Цените на агнешкото станаха немислими, няма причини да се покачат

Наличните агнета на пазара са малко, тъй като износът за католическия Великден бе засилен. Колегите изнесоха много животни поради липсата на ликвидност. Те заколиха по-рано агнетата, за да се възползват и от млякото. Основно износът на животни до 8 кг е за Италия, Испания и Португалия, казва председателят на Федерацията на животновъдите на Тесалия Димитрис Балукас. 

За евентуален недостиг на вътрешния пазар предупреждава и президентът на животновъдните асоциации на Лагадас Димитрис Страземис. Според него гръцките агнета няма да могат да задоволят и минималните нужди на гърците. Наличното количество ще се отрази на цените, които може да са малко по-високи от миналогодишните - между 8 и 9 евро за килограм. Тази година производствената цена се изчислява на около 7,5-9 евро за килограм, но за потребителя цената може да достигне дори 14,5 евро за килограм. 

Цените се движат около миналогодишните, но те много зависят от договорките между производител и търговец. Значителна част от стопаните искат да отбият агнетата си, за да получат млякото и по тази причина не чакат Великден, за да продадат животните си, отбелязва Янис Анестопулос, животновъд от Централна Гърция. Той също така отбелязва, че тези дни цените варират от 9,5 евро при месарниците и 8,5 евро при търговците.

За Петрос Фундас от Лакония е рано да се говори за крайни цени. Изпратихме известни количества агнета за Италия за 6-6,5 евро за килограм. Тази година Великден е много късно и тези, които успяха да гледат агнета, ще получат добри цени, допълва той. 

Колко струва на гръцките овцевъди великденското агне? 

В Илия, Ахая и Айтолоакарнания производствената цена варира от 7,50 до 8 евро за килограм, докато продажната цена при месарите ще достигне 14 евро за килограм. Поради значителния недостиг на животни, ще бъдат задоволени до голяма степен нуждите на местното население, но не и на големите градски центрове.

Агнетата са малко, тъй като разходите за отглеждането им са високи и производителите предпочитат да ги използват за млякото си, което носи по-голяма печалба, казва животновъдът Фотис Джанопулос от Илия. Той подчертава, че тази година много негови колеги са предпочели да изнесат продукцията си. 

За да избегнат по-високите цени в навечерието на Великден, гръцките фермери препоръчват на потребителите да се доверят на кварталния месар. В наши дни той не цели печалба, а се грижи за клиентите, които пазаруват при него целогодишно, отбелязват те. 



Вижте още:

Галина Мирчева, овцевъд: За първа година продадох всички агнета още сукалчета

Какво казват статистиката и браншът за пазара на агнешко месо у нас?

Предстоят ли промени за овцевъдите, които произвеждат мляко?