Москва е готова да отхвърли подновяването на сделката за износ на зърно през Черно море освен ако исканията ѝ не бъдат изпълнени, каза в Женева руският посланик в ООН Генадий Гатилов пред Ройтерс.

Какво ни казахте: От 100 до 300 кг/дка са добивите от слънчоглед у нас

По думите му Русия може да не продължи през следващия месец споразумението, което беше постигнато с посредничеството на ООН през месец юли. Благодарение на него Украйна възобнови износа си зърно от черноморските пристанища, които бяха затворени заради войната. Москва, от друга страна, спечели гаранции за собствения си износ на зърно и торове.

Руската страна обаче многократно се оплакваше от прилагането му, твърдейки, че все още среща трудности при продажбата на торове и храна. Гатилов увери, че Русия е предала писмо до генералния секретар на ООН Антонио Гутериш в сряда, 12 октомври, в което е изложен списък с оплаквания. Представители на ООН планират посещение в Москва, за да обсъдят подновяването на споразумението.

„Ако видим, че нищо не се случва от руската страна на сделката – износ на руско зърно и торове, ще трябва да погледнем на това по различен начин“, коментира той и подчерта, че има възможност споразумението да не бъде продължено.

Говорителят на ООН Стефан Дюжарик заяви: „Оставаме в постоянна връзка с руски официални лица, както и с официални лица от Европейския съюз, Обединеното кралство и Съединените щати, за да премахнем последните пречки за улесняване на износа на руско зърно и торове."