Русия очаква нова рекордна реколта тази година и е готова да замени украинските доставки на зърно, както на търговска, така и на безвъзмездна основа, каза руският президент Владимир Путин в статията си „Русия и Африка: обединяване на усилията за мир, прогрес и успешно бъдеще“. 

Изявлението идва само седмица след като страната се оттегли от зърнената сделка и нанесе ракетни удари по две от ключовите за Украйна пристанища.

„Искам да дам уверения, че нашата страна е в състояние да замени украинското зърно както на търговска, така и на безплатна основа, особено след като очакваме новата реколта тази година да е рекордна“, се казва в статията, публикувана днес в сайта на Кремъл. 

Според руския лидер Москва се е ангажирала да улесни изпълнението на зърнената инициатива, която първоначално е имала за цел да гарантира глобалната продоволствена сигурност и да намали заплахата от глад и да помогне на най-бедните страни в Африка, Азия и Латинска Америка.

Припомняме, че основните критики на световните лидери към Русия през миналата седмица бяха насочени именно към застрашената продоволствена сигурност на бедните страни.

Това твърдение обаче не се приема от страна на Кремъл.

„За почти една година, общо 32,8 милиона тона доставки са били изнесени от Украйна по сделката, като над 70% от износа е бил в страни с висок и над среден доход, включително в Европейския съюз, докато такива страни като Етиопия, Судан и Сомалия, Йемен и Афганистан, са получили по-малко от 3% от доставките, или по-малко от един милион тона“, казват руските власти.


Владимир Путин каза, че Русия разбира важността на непрекъснатите доставки на храна за социално-икономическото развитие и политическата стабилност на Африка. „На тази основа винаги сме обръщали голямо внимание на въпросите, свързани с доставката на пшеница, ечемик, царевица и други култури за африканските страни. Правили сме го както на договорна основа, така и безвъзмездно като хуманитарна помощ, включително чрез Продоволствената програма на ООН“, допълни той. 

„През 2022 г. Русия е изнесла 11,5 милиона тона зърно за Африка, за първите шест месеца на 2023 г нови 10 милиона тона бяха доставени въпреки санкциите, наложени на нашия износ, които сериозно възпрепятстват доставките на руски хранителни продукти за развиващите се страни, усложнявайки транспортната логистика, застрахователните споразумения и банковите плащания“, завърши Путин.

За да бъдете 100% информирани за зърнените пазари и да получавате актуална информация директно по имейл, направете безплатна регистрация в Агринайзър сега!