В периода май-септември 2023 г., когато Европейската комисия (ЕК) наложи ограничения върху вноса на украинско зърно, средномесечният внос на украинска пшеница в Румъния се увеличи от 88 000 тона на 100 000 тона, вместо да намалее, заяви Чезар Георге, търговски експерт и основател на консултантска фирма AGRIColumn, в интервю за местна медия.

„С помощта на предварителни договори и удължен срок за доставка на стоки, чийто произход бе променен на Република Молдова, изпаднахме в смешната ситуация да внасяме повече стоки от Молдова, отколкото тази страна може да произведе“, обясни експертът.

Според него, това е резултат от неправилното прилагане на ограничителните мерки от румънските власти. Сега, след премахването на ограниченията, за да се избегне подобна ситуация, Румъния се нуждае от добре изградена квотна система за лицензиране със сложни механизми за проверка на всички гранични точки, категоричен е Георге.

agriniser_new

Анализаторът обърна внимание на факта, че румънският селскостопански сектор е претърпял значителни загуби и че се намира под голям натиск. Например, разходите на румънските фермери за транспортиране на зърно са се удвоили от началото на войната в Украйна, а в пристанище Констанца сроковете за доставка на румънско зърно се забавят с до два месеца. 

„А разходите за времето за изчакване се поемат от продавача, т.е. от румънските фермери. Един влак може да чака до един месец на пристанище Констанца за разтоварване, един камион може да чака десет дни, а 400-500 баржи могат да чакат на вода.

Пострада и автомобилният транспорт, защото преди войната за разстояние от 170-180 км се плащаше около 17 евро на тон. Днес цената започва от 25-28 евро за тон.“

„Сериозен риск представлява и преноса на зърно през канала Бъстрое. Той влиза в сметките на Русия за потенциална атака и не знам колко време ще чакаме, докато видим нещо подобно. А кораб, ударен и потънал на това място, ефективно ще блокира целия воден път“, завърши Георге.

По отношение на търговията, в началото на седмицата цените на зърното с доставка до пристанище Констанца бяха: хлебна пшеница – 212 евро/тон, фуражна пшеница – 195 евро/тон, царевица – 192 евро/тон, ечемик – 176 евро/тон, слънчоглед – 383 долара/тон.

За да бъдете 100% информирани за зърнените пазари и да получавате актуална информация директно по имейл, направете безплатна регистрация в Агринайзър сега!