Добра новина за фермерите в северната ни съседка. За такава жадуват отдавна и родните земеделци. 2,5 млрд. евро ще бъдат инвестирани в рехабилитацията на напоителната инфраструктура на Румъния. Това заяви министърът на земеделието Адриан Орос.

Напояване: Фермерите жадуват за истинско решаване на проблема

За целта ще бъдат използвани средства от плана за устойчивост на Румъния, а не от новата стратегическа програма, която е предназначена изключително за земеделските производители, информира Agrointel.ro.

"Всички се чудеха какво ще правим с парите, предназначени за плана за устойчивост на Румъния. Имахме ползотворна среща с министъра на европейските фондове, по време на която поискахме сериозни суми - 2,5 млрд. евро за рехабилитация на цялата напоителна инфраструктура, 1,1 млрд. евро за дренажната инфраструктура на Банат, както и други райони, а също така 2,1 млрд. евро за борба с ерозията на почвата", заяви Орос в интервю за B1 TV.

Министърът обяви, че не иска да използва пари от Националната стратегическа програма за възстановяване на напоителната инфраструктура, която е предназначена за плащания на площ и мерки за подпомагане на земеделските стопани.

"Разполагаме с около 33 млрд. евро европейски пари от програмата за устойчивост на Румъния. Опитах се да използвам тези ключови средства за инфраструктурни проекти, а не да взимам от новата Стратегическа програма от 2021 до 2027 г., която е предназначена за фермери, плащания на площ и други подпомагащи мерки. Стартирахме стратегията за управление на водните ресурси и работим върху изготвянето на планове", каза още Орос.

 

ВИЖТЕ ОЩЕ

Дъждуване на пшеница: Импровизацията на Георги Радев спаси част от насажденията му

Спират напояването от проблемните язовири

Георги Радев: Иде жътва, но ечемикът побеля от сушата