Упоритата суша в Сливенско тази година се сблъска с упорития нрав на Георги Радев, зам.-председател на УС на НАЗ. ”От природата по-силно няма” е максима, известна на всички земеделци, но и се знае, че е нужен много труд и находчив ум, за да оцелееш. Това прави младият зърнопроизводител от региона в битката си със сушата - импровизира с модифицирането на система за напояване на пшеницата, неизползвана от години у нас.

Георги Радев: Иде жътва, но ечемикът побеля от сушата

"В нашия регион ситуацията с есенниците е меко казано трагична. Заради вятъра в Сливенско и теченията, които се образуват, дъждовните облаци, които ни напояват, просто ни избягват, разказва в интервю за Агри.БГ зърнопроизводителят.

Георги Радев: "Първото торене го правим януари, а второто - в края на февруари. Даваха го да вали 40 - 50 литра на квадратен метър. Дъждовете не паднаха, а от многото тор, която се хвърли, посевите в буквалния смисъл изгоряха."

По думите му земеделие без напояване ще е много трудно през идните години заради климатичните промени и трайното засушаване. Затова младият земеделец решава да създаде поливна система, която да замести липсващия дъжд. С изобретението си Радев успява да спаси част от пшеницата и сега разработва проект за напояване на цялото землище.

Георги Радев: "Дъждувах пшеница. За пръв път от 30 - 40 години някой го прави нещо подобно. Засега нещата са добре. Аз го направих с четири машини. За около час падаха 9 литра на квадратен метър. Държа ги по два часа на едно място, след това се местя 100 метра и пак. Така, докато мина цялото място", обяснява зърнопроизводителят.

Цялата технология за дъждуване на пшеница и коментар по актуални за бранша теми, вижте във видеото с Георги Радев.