„Напоителни системи” получи разрешително за използване на водите от язовир „Шумен” за напояване на земеделски площи. Това съобщи управителят на шуменския клон на дружеството инж. Христо Николов за регионалната медия ШУМ.БГ

Ягоди и малини: Отпускат още вода от язовир „Ястребино“ за втората поливка

Количеството, което може да се ползва, е в размер на 1 млн. куб метра годишно. С това разрешение се осигурява техническата възможност за подаване на води за напояване в землището на община Шумен. 

Предимството е, че тя ще стига по-бързо до производителите, по-бързо ще се пълни цялата система заради разстоянието, което е много по-малко. Но това са само помощни количества, което означава, че стопаните ще продължат да ползват вода за напояване и от язовир „Тича”. Все пак от там ще намалеят източените количества и съответно загубите по трасето”, обясни инж. Николов.

Междувременно Министерството на околната среда и водите (МОСВ) разреши за напояване през месец юни от язовир „Тича" да бъдат взети 1,4 млн. куб. м вода. 

Количеството е с 200 хил. куб. м по-голямо от това за май и двойно спрямо априлското. 

Това става ясно от новия месечен график на комплексните и значимите язовири, качен от МОСВ. От екоминистерството посочват, че ако липсва приток на вода към язовира, през следващите месеци вода за селското стопанство няма да се отпуска.   

"Падналите валежи преди дни доведоха до запазване на нивото на язовира за кратко, но след това притокът отново стана по-малък от разхода", информираха от Напоителни системи,

Ако сушата се задържи и „Тича" продължи да намалява с 4,2 млн. куб. м на месец, сметката показва, че язовирът ще достигне мъртвия си обем след 27 месеца.  

В момента в язовира има наличен воден обем от 155,929 млн. куб. м (полезният обем е 115,929 млн. куб. м), като за един месец количеството е намаляло с 4,133 млн. куб. м. Разрешението за май беше за 4,320 млн. куб. м. 

 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Агроиновации: Работи се върху онлайн портал за напояване

Подмярката за напояване е за инфраструктура извън земеделските земи

Европа прие правила за напояване с пречистени отпадни води