До 2026 г. световният пазар на сирена се очаква да отбелязва ръст с около 7% годишно, достигайки 105 млрд. долара, пише в последния бюлетин на Центъра за икономически изследвания в селското стопанство (САРА). Какво обаче означава това за всички по веригата в родното производство и можем ли да се възползваме от този ръст?

Ето къде може да се оплачете от некоректни купувачи

Според анализаторите сред двигателите на растежа са промяна на вкусовите предпочитания на потребителите в едни от най-големите пазари - Китай и Индия. Пред световното производство на сирена се отварят нови възможности за пазарно проникване

„Основните произвеждани в България продукти са кашкавал и бяло саламурено сирене и дали българските износители ще могат да се възползват от ръста на световния пазар, зависи от осигуряване на маркетингови количества, от способността да се подобри ценовата конкурентост, да се поддържа качеството и да се работи върху асортимента и вида на продуктите с оглед на потребителските тенденции“, коментират от САРА.

От там припомнят, че България кандидатства за вписване на „Българско кисело мляко“ и „Българско бяло саламурено сирене“, като Защитени наименования за произход (ЗНП). Продуктите със Защитени географски означения могат да бъдат включвани и в споразумения между Европейския съюз (ЕС) и трети страни за взаимно признаване и закрила, подобрявайки по този начин конкурентостта и достъпа на български продукти до нови пазари извън ЕС.

Логично е по-успешната и печеливша дистрибуция да доведе до повишаване на производството, провокирано от повече търсене, а оттам и до повишаване на изкупните цени на суровините. Логично е, но дали ще стане?! Статистиката показва, че цените на млякото в ЕС-27 остават стабилни „Повишението на цените на фуражите се очаква в следващите месеци да поддържа цените над средните за последните 5 години, което ще се ускори при подобряване състоянието на потреблението в ЕС, с облекчаване заплахата от Covid-19 и напредване на ваксинацията”, прогнозират от CAPA.

Изводите у нас от изтеклата година са, че при кравето и биволското мляко се отчита спад в изкупните цени, за сметка на овчето мляко.

По данни на Националния статистически институт (НСИ) изкупните цени на кравето мляко за 2020 г. са с 2% под тези за 2019 г. и с 3% надолу при биволското мляко. Леко нарастване се отчита при изкупните цени на овчето мляко, което се е изкупувало на 1,23 лв./л през 2020 г. срещу 1,17 лв./л през 2019 г. 

 Първите оценки на НСИ показват, че производството на мляко през 2020 г. ще бъде с около 0,9% над производството от 2019 г. Изкупните цени са с около 1% под тези от предишната година. Делът на млечния сектор в животновъдната продукция се изчислява на 31%, а в брутната продукция от отрасъла е 8%.