В Института по зеленчукови култури „Марица“ беше открит първият национален демо център, който е част от инфраструктурата на AgroHub.BG. С помощта на модерни и достъпни технологии 50-годишна оранжерия се превърна в съоръжение, което всеки стопанин може да управлява от телефона си.

Гласувайте: Планирате ли инвестиции в стопанството си през тази година?

Вратите на ИЗК „Марица“ са отворени за всички стопани, които искат да развиват модерно и качествено зеленчукопроизводство и да получат съвети от най-високо професионално ниво за своя бизнес.


„В проекта AgroDigiRise науката срещна технологиите. Ние ще предложим модерни, дигитални и цифровизирани нови технологии, с които ще управляваме лесно процесите на торене, на напояване и на климатичния контрол. С тяхна помощ ще получаваме все по-високи добиви и по-висококачествена продукция, ще можем да намалим ръчния труд и да направим зеленчукопроизводството по-печелившо и конкурентоспособно“, коментира за Агри.БГ проф. Даниела Ганева, директор на Института по зеленчукови култури „Марица“ в Пловдив. 

Светлана Боянова: Земеделците ще имат достъп до най-високата експертиза с помощта на AgroHub.BG

В Институтът винаги е имало научнообслужваща дейност, която позволява на фермерите да се запознаят с постиженията на ИЗК „Марица“, да ползват сортовете и технологиите, създадени там. С проекта AgroDigiRise обаче, зеленчукопроизводителите напълно безплатно ще могат да участват в обучителни семинари, да получават нови знания и умения, да тестват нови технологии и да видят на практика тези новости дали са подходящи за техните стопанства, след което да инвестират в тях. 

Предстои да бъдат обявени дати, на които ще се направят обучения за фермерите. ИЗК „Марица“ има различни партньори като в някои от семинарите ще се подготвят земеделските стопани с какво да торят, в други акцентът ще е как и с колко да се поливат зеленчуците. Специалистите обещават темите да бъдат много разнообразни. Институтът работи с фирми и експерти, които могат да кажат как може да се инвестира в новите продукти. 

Информацията за обученията ще бъде достъпна не само на страницата на ИЗК „Марица“, но и в сайта на Селскостопанска академия, както и в AgroHub.BG. 

Вратите на демонстрационната оранжерия са отворени, всеки може да види какво е инсталирано и как се контролира, тъй като системата вече е действаща. 

Инсталацията не е просто мечта на няколко специалисти от Института, които могат от телефоните си да контролират климата в оранжерията, торенето, проветряването, но това е ценен принос за цялото научно звено. 

С тази инвестиция се модернизира половинвековна оранжерия, която е на площ от 5 дка. В нея се извеждат опитите, които правят експертите по международни и национални проекти. Ползата е за всеки научен работник, опитите ще бъдат на много по-високо технологично ниво. Ще има възможност за повече знания, тъй като в оранжерията има много сензори, всичко е контролирано и се знае по всяко време какво се случва. 

Проф. Даниела Ганева: Оборудването ще остане в ИЗК „Марица“ и след проекта, а ние имаме желание да включваме в работата си още нови технологии. От технологичните фирми са добре предразположени към науката и искат всички новости, които те предлагат да бъдат тествани при нас.


Предстои да бъде отворено и демо поле, което е почти готово, напоителната система е изградена под нивото на земята, торенето е свързано към оранжерийния комплекс и от Института се надяват скоро отново да посрещат гости, този път, за да им покажат модерното демонстрационно поле на открито. На него ще се отглеждат домати, краставици, тиквички и пипер.