Самет Басри е първият победител в категория „Животновъд“ на конкурса AGRI AWARDS 2024, организиран от Forbes България и Агри.БГ. При получаването на приза той беше развълнуван до сълзи, а за наградата първо благодари на хората, с които работи.  

 

Далеч от светската суматоха, екипът на Агри.БГ се срещна отново със Самет Басри в шуменското село Трем, където той развива своя бизнес – от отглеждането на животните до преработката в мандрата и месокомбината. Самет е израснал на село, от дете помага на дядо си за животните и е изминал вече доста дълъг път, макар да е млад човек. 
Според него пътят му в земеделието е бил дълъг и трънлив. Едва 20 годишен е поел управлението на фермата, създадена от баща му и вече 22 години се занимава с животновъдство и земеделие. 

„Много трудно беше в началото с инвестициите, с развитието на фирмата и на животновъдството. Имаше доста трудности, два-три пъти бяхме на ръба дали да продължим, дали да се откажем. Обаче любовта към животните явно надделя и да продължим още малко, да продължим още малко и стигнахме до това ниво. 
Започнахме с много малко животни - 19-20, а към момента стадото във фермата наброява 2300 животни. Половината животни са порода Холщайн за мляко, а другата половина – за месо, като породите са Лимузин и Абърдийн Ангъс“, разказва земеделският стопанин. 

 

Финансирането на едно толкова амбициозно начинание – от обработката на земи, през говедовъдството в двете направления – млечно и месодайно, до преработката, изисква сериозни средства, с които хората в селското стопанство рядко разполагат. 

Самет Басри: За да се развиеш в този отрасъл няма как да не теглиш кредити. От само себе си е много трудно да инвестираш, че да печелиш, после пак да инвестираш. Това сигурно щеше да отнеме много време. Вероятно един или два живота нямаше да стигнат.

Самет Басри е убеден, че без кредити и без инвестиции от страна на банката и без европейските програми не би могъл да изгради бизнеса си. Благодарение на добрата работа на екипа му са реализирани успешно проекти още при САПАРД, както и по Програмата за развитие на селските райони по подмерки 4.1 и  4.2.

Усилията обаче са дали плод и сега Самет Басри има не само прекрасно отглеждани стада с породисти животни в двете направления, но и изцяло преработва продукцията от тях.  

За стопанството мога да кажа преспокойно, че вече сме от полето до трапезата. Това включва от зърното през нашите полета, през животните, млякото, месото, сами ние да ги преработим в собствените си предприятия, като месокомбинат, кланица и мандра. Направихме и собствена верига магазини, за да скъсим пътя от производителя до магазина. По този начин ние успяхме да елиминираме двама – трима посредника, за да може хората да си позволят хем качествени стоки, хем на по-достъпна цена“, разказва Самет.
 
Макар да няма голямо текучество в стопанството на Самет Басри, той също се сблъсква с трудностите при наемането на качествена работна ръка. Във всичките му производства са ангажирани около 150 души. Най-големите трудности се срещат при намирането на хора за работа в животновъдството. За другите производства няма голямо текучество. Високи резултати се постигат с добро отношение към хората, както и с добро заплащане. 

На територията на стопанството в село Трем има една позабравена екстра – стол, в който всеки ден се хранят всичките 150 човека, работещи в различните производства. 
„Ние, освен че се отнасяме добре с хората, но и разбираме техните проблеми. И винаги когато те са закъсали за нещо, дали ще прави сватба или нещо друго, винаги който е почукал на моята врата, никой не съм върнал. Имаме и стол, в който храним всеки ден 150 души без пари. И това до някъде е една наша благодарност към тях, за да може на обед всеки да хапне топла храна“, каза стопанинът. 
 
Трима наследници имат Самет Басри и неговата съпруга Семра, която работи редом с него. „Бизнесът ни е абсолютно семеен, цялото семейство работим. Моята съпруга управлява счетоводството, тя се занимава с документацията на фирмата. Имаме две дъщери и един син. Едната ми дъщеря е на 20 години, другата е на 17 години и синът ми е на 6 години. Голямата ми дъщеря вече учи право в Софийския университет, но се надяваме и да се върне и да подхване от единия край бизнеса“, споделя той. 

Любовта на Самет Басри към животните е очевидна, но за успешния бизнес това не е достатъчно. Той разкрива къде според него се крие разковничето за успеха. 

„Мисля, че този бизнес е печеливш до такава степен заради мащаба. Процентите като печалба със сигурност са много. Това означава, че трябва да станем едри, да станем големи, като животновъди, като производители, защото маржът е много малък, процентите са малки и от мащаба се получава и развитието“, споделя своята житейска философия Самет Басри, чиято следваща цел е дневният млеконадой в стопанството да стане 25 000 литра, а развитието на компанията да продължава успешно.