Цените на зърното през миналата седмица бяха в променливи настроения. В крайна сметка пшеницата поскъпна, а царевицата поевтиня.

Четете още: ЕС въвежда нова категория за комбайни и булдозери на пътя

 

Последната седмица на котировките на договорите за зърно на световните борси не донесе никакви положителни резултати. Цените на пшеницата от двете страни на Атлантика се повишиха, но това беше по-скоро реакция на предишните спадове. Междувременно цената на царевицата продължи да се понижава и тази стока, листвана на Чикагската борса, постави нов над тригодишен ценови минимум в петък.

Пшеницата в договора за доставка през март падна с 0,7% в петък на MATIF и струва 206 евро/тон, а на годишна база цените са спаднали с 30,1%. През последната седмица цената на пшеницата се е повишила с 1,4%. 

Цената на царевицата на Парижката фондова борса в мартенския договор падна с 1,1% в петък и възлиза на 172,00 евро/т, като през последната година намалява с 41,6%. През седмицата цените се понижиха с 0,4%, уточняват от farmer.pl.

Цената на царевицата в договора за доставка през март на борсата в Чикаго пада с 1,5% и възлиза на 157,38 долара/т, като за последната година намалява с 39,6%. През последната седмица цените са паднали с 4%.

На Софийска стокова борса търговията остава спокойна с леко повишение при отделните цени. Котировките "продава" за големи количества от хлебна пшеница са на 431 лв./т, незабавна доставка (DAP), а купувачите предлагат по 300 лв./т.

Фуражна пшеница се предлага от 350 до 390 лв./т, царевицата – от 360 до 390 лв./т от място, а за маслодаен слънчоглед от място офертите "продава" са на 850 лв./т.