Най-накрая учените откриха отговора на въпроса – защо на някои животни им порастват четири рога. Това явление е често срещано при представителите на семейство Bovidae, информира phys.org.

SOS: Изгоря целият фураж на семейна овцеферма

Няколко породи овце са известни с това, че им порастват допълнителни рога. При някои кози, особено родом от алпийските райони, тази характеристика не е никак рядка.

Свидетелства за съществуването на такива животни, известни като полицерати, има от няколко столетия. Например, документиран е случай на четирирог козел в град Буле, Швейцария. По искане на кралица Мария-Антоанета животното е било доставено във фермата й във Версай през 1786 г.

Генетическите причини за тази морфологична аномалия обаче оставаха неизвестни до днес.

Изследвайки генома на повече от 2000 кози и овце, учените успяха да разгадаят явлението. Резултатите им показват, че всички полицерати носят мутация, която засяга един и същи ген: HOXD1.

Това е ген, който участва в организацията на строежа на тялото по време на развитието на ембрионите. Макар мутациите, наблюдавани при овцете и козите, да се различават, и в двата случая те водят до понижаване на количеството на протеина HOXD1, произвеждан от едноименния ген.

Изследователите са успели да разгадаят функцията на гена HOXD1. Тя се изразява в ограничаване на областта на развитие на рогата от двете страни на главата на животното. Когато е налице мутация на гена, повърхността се разширява, което води до разделяне на зачатъците на рога по време на ембрионалното развитие. Като следствие израстват допълнителен чифт рога.

 


ВИЖТЕ ОЩЕ:

3 болести по овцете заради неправилно хранене

Сигнал: Общинските земи, пасища и мери не стигат до животновъдите!

Стопанин: Студеното време ми създава повече работа