Дългоочакваният de minimis, отпуснат на фермерите за изхранване на техните животни, не стигна до всички стопани отново заради казуси. Именно това е причината Националната овцевъдна и козевъдна асоциация (НОКА) да подготви писмо до земеделското ведомство, в което настоява за отваряне на втори прием, научи Агри.БГ.

На 15 февруари приключва приемът по de minimis за изхранване на животни

“Много фермери, които не са получавали плащания за миналата година, заради по-късното регистриране по чл. 137 от Закона за ветеринарномедицинската дейност, не могат да кандидатстват по отворения прием за минималната помощ, който тече в момента”, коментираха от НОКА пред Агри.БГ.

За подобни казуси ни сигнализираха и наши читатели. 

”Сагата с чл. 137 продължава. Много от отличниците изгоряха и не получиха субсидия за 2020 г. Именно тези фермери пък сега са и недопустими по сегашния прием по де минимис”, обяснява в коментар читател на Агри.БГ.

Други фермери също се възмущават от подвеждащата информация за допустимите бенефициенти за държавната помощ.

“Право на подпомагане нямат тези, които не са имали чл. 137 до месец октомври, макар, че вече имат издадено удостоверение за регистрация по члена. Доказвай продукция, хиляди изисквания и накрая няма обвързано подпомагане, няма и de minimis. Защо никой не казва, че щом не си имал чл.137, няма пари?”, питат други наши читатели.

Внимание, фермери, важни срокове през февруари

От НОКА са категорични, че ще настояват за отварянето на втори прием по  de minimis за такива и сходни казуси, така че всички животновъди да могат да получат минималната помощ, насочена за подкрепа при изхранването на животните.

“В този труден период е важно средствата да стигнат до възможно най-много стопани”, заявиха от браншовата асоциация.

Междувременно приемът по de minimis за животновъди продължава до 15 февруари. Той е насочен към фермери, отглеждащи крави, юници, биволи, овце-майки и кози-майки. Одобреният бюджет по схемата е в размер на 22 262 000 лв., като от Фонда заявиха, че средствата ще бъдат изплатени до 1 март 2021 г.Таванът за получаване на подпомагането е до 25 000 евро за три последователни данъчни години.