Студените дни през февруари в Северозападна България създават на стопаните, които отглеждат овце много повече работа. Температурите вече седмица са ниски и това налага по-сериозна грижа за животните, за които иначе се смята, че студът не им пречи заради вълната им.

Новите приеми по подмерки 6.1 и 6.3 идват наесен

„Повечето от майките в обора вече са родили, но не мога да оставя нито тях, нито агнетата без надзор при тези ниски температури. Най-много се притеснявам да не им замръзва водата'', обяснява стопанинът Димитър Иванов.

Според него овцете трябва да имат непрекъснат достъп, както до солни близалки, които той нарича крупа сол, така и до прясна вода. Най-високи изисквания към качествата й имат точно кърмещите майки.

„Ако нямат достатъчно вода или тя е постоянно замърсена, как да се очаква, че ще имат мляко да хранят агънцата. Няма как. Затова през няколко часа влизам при тях, за да проверя дали не е замръзнала. Сипвам по малко топла вода с чайник, за да е приятна температурата и те да могат да пият нормално“, разказва Димитър.

През тази година той е по-старателен, защото миналата зима имал проблем с няколко майки-първескини. Опитал да мине само със съвети от колеги, но накрая така или иначе се наложило да опре до ветеринаря. Именно той му обяснил колко е важно в студените дни често да наглежда животните и защо трябва да следи количеството и качеството на водата, както и да не допуска тя да замръзва.

Спазва и съвета му да ги извежда поне за час извън сградата да се поразтъпчат. Точно там вече ги е научил да им дава зоб и нещата вървят. Стопанинът вижда резултатите и затова не съжалява, че има повече работа - ходи в обора много по-често, но тази година всичко върви, както трябва и с агънцата, и с майките.