Трябва да има по-стриктен регламент за даване под наем на общински земи, пасища, мери и ливади, съобразен с наличието на ферми по населените места. По този начин до общинските терени ще имат достъп животновъдите, отглеждащи овце и крави, смята ветеринарният лекар д-р Васил Стоев.

Въвеждане на ред: Кое е пасище и кое земеделска нива?

Фермерът отглежда стадо от близо 100 глави овце майки от породата Лакон в добруджанското село Опанец. По думите му след тежката 2020 г. животновъдите са изключително затруднени да се справят с трудностите в момента и са на път да ликвидират фермите си.  

Земите, определени за фермерите, по принцип се дават на преференциална цена, която в момента е 35 лв./дка. „Тези земи не стигат до нас и на никой не му пука. В землището, ако сме петима животновъди, тези земи трябва да се разпределят между нас, а не на хора от други места или такива, които нямат нищо общо със животните“, допълва дългогодишният производител. 

След 2020 г., през която пасищата изсъхнаха, реколтата от зърно се срина, а фуражите скочиха драстично, пояснява още д-р Стоев и подчертава, че оцеляването на животните е от изключителна важност.

Д-р Васил Стоев: Най-елементарното, което може да се направи, е производителите с над 10 000 дка земя да нямат право да участват в търгове за общински земи. А те участват. Едрите земеделци дори дават едни цени от 140-150 лв./дка и стигат до над 200 лв./дка. 

Честа практика е определените за животновъдство общински пасища и мери да бъдат разорани и да се обработват уж „случайно“ заедно със земеделските ниви в съседство. Това наложи в редица общини през последните 2 години да се направят проверки и дори да се промени статутът на определени парцели. 

„Ние, които денонощно живеем с животните, искаме нещо елементарно – да ни се даде земя на преференциални цени. Всичко това е определено в общинските наредби, не желаем да е без пари. Не искам субсидии, да се занимавам с глупости и бюрокрация.

Искаме това, което е определено за нас, фермерите, да стигне по предназначение и ние да си гледаме и изхранваме животните. Това е начинът да се справим с трудностите, особено след тежката 2020 г.“, категоричен е още ветеринарят.  

В момента скачат цените на всичко, необходимо за една животновъдна ферма - семена, горива, фуражи. „Как ще работим и какво ще изкараме? Дали ще има смисъл, при положение, че душата ни излиза от работа!“, чуди се още животновъдът.