Десетки тона фураж и хиляди бали сено изгоряха в семейна овцеферма с над хиляда животни във Ветрен дол. За щастие семейството и животните са спасени от огнения ад, но изхранването и поминъкът им са застрашени.

Ще има ли втори прием по de minimis за животновъди с казуси?

Малко преди 14 часа на 10 февруари тригодишното момченце на Алиш Кунгьов, той и приятел на семейството са под навес във фермата, от който не се вижда добре постройката с фуража. Детето му започва настойчиво да го вика и да му сочи нещо. Когато надниква встрани Али разбира, че фермата му гори. Хората се стичат да помагат, а пожарникарите успяват да ограничат огъня и да спасят животните. Изгаря обаче целият им фураж за месеци напред. Днес, 11 февруари, докато отломките още тлеят, стопанинът на фермата, 40-годишният Али, вече търси начини да намери спешно храна за останалите навън животни.

Всичко стана много бързо, още не мога да го осмисля. Изгоряха 25 тона царевица, 30 хил. бали люцерна, 4500 бали слама и 8000 бали сено, които бях складирал и за лятото, изброява пораженията животновъдът, който още не може да се отърси от шока.

От 15 години Али отглежда във фермата си овце и кози майки – Аваси, Хиос и местни породи. Козите му са 80 броя, а овцете – 940. Овцефермата е основният поминък за младото семейство, стопанинът е регистриран земеделски производител и е сред животновъдите, кандидатствали за държавната помощ de minimis за изхранване на животните през зимата, която беше приета като допълнително подпомагане за фермерите заради затрудненията им с завишените цени на фуража. След инцидентът обаче положението на Али не е затруднение, а реална, надвиснала заплаха.

„Нямам една бала сено в момента да сложа на животните. Приятели ми докарват по пет, десет бали, за което съм им много благодарен, но няма как с това да нахраня 1000 животни. Те искат по 200 бали на ден", споделя фермерът.

На фона на ужаса тази нощ 15 животни са се агнили на открито, защото няма къде да бъдат прибрани. Ситуацията е истински ужас за цялото семейство. Али има две малки дечица и чака трето.

Нямам майка, нямам баща, няма кой да ми помогне. Това ни е поминъкът, трябва да намеря начин да се погрижа за семейството и животните си. Не съм спал цяла нощ, не знам какво да направя. Ако отнякъде получа помощ, ще съм безкрайно благодарен, казва животновъдът.

Али обича животните от дете. Израснал е сред тях, защото и родителите му са се занимавали с животновъдство. За него това не е просто работа, животните са като част от семейството. Но сега и двете му най-важни неща в живота са застрашени. За 40-годишния животновъд говори и кмета на селото, Димитър Христосков, като го описва като „трудолюбиво момче с добро семейство“ и също отправя апел към хората, който може да помогне, било със средства, било в натура:

„В нашия район нямаме много зърнопроизводители, няколко души помогнаха на първо време с малко количество фураж, но той е крайно недостатъчен. Надявам се, че повече хора ще се отзоват, кой с каквото може", призовава кметът.

Всеки, който има възможност и желание да отдели от фуража си или сеното си, или да подкрепи финансово пострадалата семейна ферма, може да се свърже с Али на телефон: 0877 572 395

Прилагаме и банковата сметка на стопанина. Агри.БГ изразява съчувствие към фермера и семейството му. Надяваме се, че държавата и добри хора ще му помогнат в този тежък момент.