На борсовите пазари имаше затишие заради празниците, а от новата година се очаква цените на зърнените и маслодайни култури да продължат да се вдигат. Раздвижване може да има след средата на месец януари.

Гласувайте: Как оценявате назначенията на поста заместник-министър на земеделието?

През декември 2021 г. се отбеляза едно от най-големите увеличения на изкупните цени от началото на пазарната година. За месец ечемикът нарасна със 17%, а пшеницата – с 13%, изчисляват от Центъра за икономически изследвания в селското стопанство (CAPA).

Брутната продукция по предварителни данни на Националния статистически институт (НСИ) възлиза на 10,2 млрд. лв. Това се дължи на хубавата реколта и осезаемото увеличение на цените. Делът на зърнените и маслодайни култури, които формираха около 50% от брутната продукция от селско стопанство, ще увеличат този процент до над 60% през 2021 г.

По оценки на САРА брутната продукция от зърнени и маслодайни култури за миналата година ще бъде с около 55% над нивата от 2020 г. Предварителната оценка на НСИ за брутната продукция в зърнопроизводството е за ръст от 61%, а при маслодайните култури – 54%. Най-голямо стойностно увеличение се отчита при пшеницата – 76%, и рапицата – 81%.

През новата 2022 г. при зимните култури анализаторите очакват прибраните площи с пшеница да достигнат 1,15 млн. ха, ечемик – 117 хил. ха, и рапица – 133 хил. ха. Те са почти аналогични с миналогодишните и със средните за последните години, сравняват от CAPA.