Тристепенно приоритизиране в полза на производителите на плодове и зеленчуци и животновъдите при провеждането на търгове за земи от Държавния и/или Общинския поземлен фонд. Това се предвижда чрез законови изменения, съобщи агроминистърът Кирил Вътев по време на посещение в зеленчуково стопанство.

Изискване със задна дата: Проверяващи искат от фермери анализи за пестициди

В отговор на въпрос от Агри.БГ той подчерта, че поземлените отношения са ред топ приоритетите на ведомството и се надява още през 2024 г. да има положителни промени в тази посока.

Искаме, когато се правят търгове за земя от Общинския и Държавния поземлен фонд с приоритет да бъдат производителите на плодове и зеленчуци, животновъдите и когато хартиса земя, тогава да се пуска на общо основание. Тоест ще имаме три степени на приоритет при провеждането на търгове. Това е едно от предложенията ни”, обясни министър Вътев.

Той коментира и водещи проблеми, свързани с договорите за аренда. Фермерите отдавна обръщат внимание, че едногодишните договори не носят сигурност и плануване в стопанствата. Собствениците на земеделска земя пък поискаха въвеждането на механизъм за разваляне на дългосрочни договори при некоректни платци. 

„Необходимо е в Закона за арендата в земеделието да се предвидят механизми за улеснено прекратяване на дългосрочните договори в случай на неплащане от страна на ползвателя, както и индексиране на стойността на арендните плащания съобразно пазарните условия” заяви пред Агри.БГ председателя на Българската асоциация на собствениците на земеделски земи (БАСЗЗ) Евгений Орашъков.

„Това е изключително важна тема, тъй като при всички тези мерки и изисквания за поддържане на почвено плодородие, ние как да очакваме от един земеделски производител да инвестира в една земя, когато той я взема за една година.  За една година няма как да стане. Затова тези договори съвсем обективно трябва да станат по-дългосрочни.

Собствениците на земеделска земя искат пък да се въведат критерии за прекратяване на такива договори при некоректен ползвател, което е нормално, така че всички тези предложения сме ги направили има и такива, които вероятно ще възникнат в хода на общественото обсъждане”, каза още агроминистърът.

По този законопроект се работи, но много време изисква всяка стъпка от подготовката на едно изменение, добави Кирил Вътев.