Овощарите в ЕС през маркетинговата 2019/2020 г.  - от януари до декември, са увеличили производството на праскови с 6,6% в сравнение с предходния сезон.

Експерт по овощните градини: Две са условията за успех

Реколтата възлиза на 4,1 млн. тона, информира FruitNews, позовавайки се на данни, оповестени от Министерство на земеделието на САЩ (USDA).

От доклада става ясно, че ръстът на реколтата е повлиян от благоприятното време в повечето страни-производители.

Вносните праскови и нектарини в страните от ЕС преимуществено идват от Чили, ЮАР, Турция и Мароко. Общият обем на вноса в ЕС през 2018/2019 се е увеличил в сравнение с предходния сезон с 28% и възлиза на 34,8 хил. тона в натурално изражение и 86 млн. долара в парично.

Отчитайки растящото производство, анализатори прогнозират спад на вноса в ЕС през предстоящия сезон.

ЕС е нетен износител на праскови и нектарини.  Експортът на костилковите плодове от страни в ЕС доста превъзхождат вноса.

На фона на спада на вътрешното търсене през 2018/2019 г. износът на праскови и нектарини е намалял с 38% в сравнение с година по-рано до 155,4 хил. тона в натурално изражение и до 141 млн. долара в парично.

Основните страни-вносителки на праскови от ЕС са Беларус, Швейцария и Украйна. Доставките в Русия от 2014 г., когато върху вноса на продукция от ЕС бяха наложени контрасанкции, на практика е паднал до нула.

През сезон 2019/2020 анализатори прогнозират ръст на експортните доставки на праскови и нектарини на световните пазари.