Тези дни в Молдова се състоя семинар на тема „Отглеждане на кайсиеви дръвчета. Борба с основните болести в ранния стадий на развитие“. Основен докладчик на семинара бе експертът по костилкови плодове Самюел Карол, който има богат опит зад гърба си в отглеждането на плодови култури и плантации с такива в Италия, Испания и Аржентина, пише EastFruit.

Ядем двойно по-малко родни череши

Карол обърна специално внимание на болестите по костилковите плодове и даде препоръки за борбата с тях. Той сподели и опита на италианските производители.

В хода на многогодишни експерименти с разнообразни сортове италианските овощари са се спрели на няколко сорта кайсии за масово производство: Kioto, Ladycot и Faraglia.

По думите на Карол за постигането на добра реколта трябва да се спазва строго планът за грижа за дръвчетата. А именно – обработка срещу вредители и болести, торене, поливане, резитба и др.

Особено внимание експертът отдели на измерването на pH на почвата и плътността на засаждане на дръвчетата в градините с оглед формирането на короните им.

Никога не пестете от вода и не правете компромис с качеството на разсада за новата градина – това са две важни условия, които Самюел Карол посочи като ключови за успеха на овощаря.