При костилковите култури, и особено при кайсиите, през последните няколко години започнаха да се появяват болести, които по-рано не се срещаха или бяха редки.

Горещините пречат на прибирането на турските нектарини

Причината за това бурно развитие се дължи не само на затоплянето на климата, но и на мутацията в гъбичния произход на заболяванията. Мнозина смятат, че влияние има и повишеният радиационен фон, пише agroxxi.ru.

Според Владимир Косов, специалист във ФГБУ - Ростовски референтен център към руската служба за земеделски контрол, не става дума за радиация или последствия от използването на химикали.

Причината за боледуването на костилковите култури са благоприятните климатични условия – висока влажност и температури в рамките на 15-25 градуса.

Именно те допринасят за разпространението на гъбични инфекции, които поразяват още прасковите, вишните, черешите, сливите и други костилкови плодове.

В течение на сезона гъбичките създават няколко поколения, поради което щети са налице както през лятото, така и през есента. Поразяват се всички наземни части на растението.

Една от първите мерки за борба с гъбичките е прекопаването на почвата около дърветата през есента.

Следват санитарно рязане на поразените клони, есенна обработка след листопада с разтвор железен сулфат 1-3%. По това време се прави и обработка с препарати, съдържащи мед, или с фунгициди.