Рудолф Торнерхелм (Rudolf Tornerhjelm), собственик на фермата Wrams Gunnarstorp Gods, в Швеция, посрещна екипа на Агри.БГ, за да ни разкаже повече за интензивното земеделие, което прилага, иновациите, опазването на почвата и устойчивостта.

Вижте още: Агри.БГ на гости в шведски ферми: Какви добиви чакат от жътвата?

През последните седмици в Швеция беше топло и сухо, а фермерите се надяваха на дъжд, защото в противен случай реколтата им можеше да бъде компрометирана. За щастие това не се случи и през последната седмица на юни, както и в началото на юли паднаха добри количества дъжд.  

Обиколка на фермата Wrams Gunnarstorp Gods направихме с група европейски селскостопански журналисти. 

Фермерите в северната държава споделят, че това е най-лошата суша от години.

Как се справят и какви иновации прилагат?

Топ тема за шведските фермери са климатичните промени и именно заради това устойчивото земеделие стои на преден план.

Вегетационният сезон в Швеция е кратък, а изменението на климата е голямо. След като започне да вали в южната част на страната, дъждът спира едва през месец март.

„Краят на септември до първата седмица на октомври е краткият период, в който можем да сеем. С нашата сеялка с ширина 12 метра можем да засеем 90 хектара на ден“, обяснява Ян Йонсон (Jan Jönsson), който е един от тримата фермери, с които Рудолф Торнерхелм си партнира. Заедно те обработват 1945 ха земеделска земя.

С упоритите плевели се справят чрез No-Till технологиите. А почвата при парцелите, които фермерите обработват е предимно глинеста.

Ситуация на полето

Това не е първият сух период в Швеция. Поради това през 2016 г. Рудолф Торнерхелм решава да премине към различен начин на управление на почвата. 

Заради глинестата почва и ситуацията на полето, се изискват тежки машини за оран и интензивна обработка. Тримата партньори решили да спрат с оранта преди 3 години. 

Почти 2000 хектара на Wrams Gunnarstopr Gods се обработват с машини с ширина 12 метра. Работата се извършва от четирима служители, като още двама работници се наемат само по време на жътвата. За един сезон на хектар се изразходва средно един час полева работа, обясни собственикът на фермата.

„Тази година напръскахме само 400 хектара. Почвеният живот в горния слой се е разгърнал. Плевелите все още изникват на някои места, но там те вече не са проблем, не са икономически важни“, разказа Йонсон.

Устойчивото земеделие е правилният път

Рудолф Торнерхелм е пето поколение земеделски производител. 

„Оставяме се да се ръководим от развитието на устойчивостта на компанията и запазването на качеството на живота на село. По-добре е да разрешите проблема веднага, защото на село те често изникват. Ако го отлагате с десет години, ще стане безнадеждно“, категоричен е Рудолф.

Напоителна система

Скорошен проект на Wrams Gunnarstorp Gods се състои в изграждането на напоителна система. Според Торнерхелм това трябва да осигури решение за повтарящия се недостиг на вода в сезон. Според него осигуряването на достатъчно вода за посевите му е най-голямото предизвикателство.

Фермерите успяват да изградят воден басейн, който ще може да съхранява 200 000 кубически метра вода, когато бъде завършен. 

През зимата те успяват да съберат голямо количество дъждовна вода всяка година, която тече директно към морето чрез потоци и реки. Пристанищният град Хелзингборг пък е само на 20 километра на изток.

През август 2022 г., с помощта на ЕС, Руфолд започва изграждането на големия воден басейн и позиционирането на помпа. Тежката глинеста почва се оказа предимство. 

Басейнът скоро ще формира основата на мобилна разпръскваща система с щанги, захранвани от 8-километрова мрежа от тръби. 

Може да изглежда като значителна инвестиция, но всъщност не е толкова голяма. Това е проект за следващото поколение и ще позволи на фермата ни да продължи да съществува още 40-50 години, без да се притесняваме от липсата на вода”, казва Торнерхелм и сочи племеника си, който очаква да поеме бизнеса.

Рудолф Торнерхелм се надява, че чрез напояването скоро ще имат възможност да произвеждат и култури с по-висока добавена стойност, като зеленчуци.

„Швеция внася 70% от всички зеленчуци. Трябва да направим много повече изследвания и да увеличим собственото си производство на храни“, категоричен е той.

Торове от пелети

Рудолф заедно със своите колеги внася торове към водата за напояване. Комбинацията от тип почва и торене с естествени торове осигурява високо съдържание на протеин в пшеницата, обяснява той. 

Торовете, които са главно фосфатни и азотни съединения, се правят от остатъците от съоръжение за биогаз и биореактор, разположени далеч от жилищните райони, така че да няма неприятна миризма за хората.

Миналата година, съвместно с партньор, в лицето на Ekobalans Fenix, е изградена и инсталация, в която отново от остатъци от биологична торова маса, се произвеждат пелети, които са заместител на тор.

В рамките на проекта Лидер пет фермери са провели полеви опити с тези торове в продължение на три години. През 2021 и 2022 г. се оказва, че тези пелетни торове могат да се конкурират с традиционните химически торове по отношение на добивите. Проектът ще бъде завършен в края на тази година с резултатите от третия пробен сезон. А първите произведени в търговската мрежа пелети за торене ще излязат на пазара това лято.