Определени лобита по отношение на търговията с мляко, грозде, вина, зеленчуци - това са търговски фирми, които страшно много печелят от това, и те изиграха много лоша шега на управляващите в момента. Но има една поговорка: “който сее вятър, жъне бури”. Това коментира Радослав Христов, член на УС на Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) и председател на Тракийския съюз на зърнопроизводителите, по време на пресконференция на Българската аграрна камара пред журналисти.

Вижте още: Кирил Вътев: Не сме имали разговори относно падането на забраната за внос на зърно от Украйна


По думите му разходите на зърнопроизводителите за стопанската 2022/2023 г. варират между 220 и 280 лв./дка или средно за страната 245 лв./декар. 

“Ако средният добив за страната на слънчоглед, например, е 200 кг/дка, това означава, че себестойността му ще бъде 1,20 лв./кг. Чух по време на среща на преработвателите с нас, че те не можели да си позволят да губят. А ние можем да си позволим да загубим 0,50 лв./кг? Доста грубо!

Независимо от това никой не иска такава цена в момента. Ние искаме да реализираме на нормална пазарна цена продукцията си, а това решение, което вчера (12 септември) беше взето на икономическата комисия, ще блокира тотална вътрешния пазар и търговия със зърно, а и не само”, категоричен е Радослав Христов.

Кое обаче преобърна каручката?

“Каручката преобърна това решение, което беше гласувано в икономическата комисия. Най-грозното е, че беше под натиска на определена група хора - това са 4-5 човека, които са производители на олио. Явно лобито е доста силно. 

Може да погледнете техните печалби за миналата година. Сумарно печалбата на тези 5 фабрики е около 1 млрд. лева, което е за сметка на българския потребител и на българския производител. 

И това не е само в сектор зърно. Същото се случва и в други сектори. Защо няма цена? Защото цената остава някъде другаде с огромни печалби. Определени лобита по отношение на търговията с мляко, грозде, вина, зеленчуци - това са търговски фирми, които от това страшно много печелят. И изиграха много лоша шега на управляващите в момента. Но има една поговорка: “който сее вятър, жъне бури”, заключи Радослав Христов.