Във време на война няма нищо сигурно. Новините се менят всеки час и то не в положителна посока засега. От една страна, ни уверяват, че имаме запаси от зърно за две години напред, а от друга, се спират натоварени кораби, без да има все още официално обяснение защо. Дори не е изключено да се вземе решение на европейско ниво за забрана на износа на определени храни.

Сроковете през март, за които да внимавате

Междувременно пшеницата на световните пазари достигна 14-годишен ценови пик, след като руската инвазия удари доставките от Украйна. Това е най-високото ниво от 2008 г. насам, като основна причина са опасенията за продължителни прекъсвания на доставките от двете враждуващи страни.

Вносителите на зърно вече търсят алтернативни източници на пшеница и царевица, като още във втория ден от войната производители от Румъния и Франция се възползваха от ситуацията и покриха някои близки товари, съобщиха търговци, цитирани от Ройтерс.

По техни данни още тогава са закупени около 400 000 до 500 000 тона румънска пшеница и 200 000 до 300 000 тона румънска царевица, предимно за незабавно изпращане или товарене през март и април.

Украйна е ключов износител на пшеница за страни от Близкия изток и Средиземно море, включително Египет, Турция, Италия и африканските държави.

„Имаше повишено търсене на румънска пшеница от техните пристанища извън зоната на военни действия. Това бяха главно мултинационални компании, търсещи бързо покритие на доставките. Обемите бяха значителни“, разкрива търговец.

Огромният износ на царевица от Украйна е за клиенти от Китай, Испания, Холандия, Иран и Южна Корея.

Освен румънска царевица търговските фирми са резервирали поне няколко малки кораба с френска царевица за покриване на близки пратки до дестинации в ЕС, като Иберийския полуостров и страните от Бенелюкс.

„Говореше се и за изкупуване на френска пшеница, за да замени украинските доставки, но конкуренцията на аржентинската пшеница намалява интереса към френските доставки за по-далечни периоди. Вносителите са питали и за немска пшеница, но високите цени възпрепятстват нейното изкупуване“, добавят търговците.

Дори пристанищата в Украйна да бяха отворени, международните търговци вероятно биха се поколебали да изпратят своите кораби там. Два търговски кораба бяха ударени от руски ракети близо до украинското пристанище Одеса още на 25 февруари.

Неясноти се крият и относно предстоящата сеитба на пролетниците в двете враждуващи страни – най-вече царевица в Украйна и пролетна пшеница в Русия. 

Повече от 95% от пшеницата в Украйна е засята през есента на миналата година и е в добро състояние, но площите са по-малко от първоначално очакваните заради високите разходи за азотни торове и газ, както и сухото време.

Зимната реколта на Русия е около 70% от общото производство, което означава, че 30% все още не са засети. Не е ясно още как икономическите промени ще повлияят на способността на производителите да осигурят суровини или финансиране. На 28 февруари руската рубла падна до най-ниското си ниво заради суровите икономически санкции от Запада.

Сериозно прекъсване на пролетната сеитба в Украйна също би имало голямо въздействие върху световния пазар на растително масло, тъй като черноморската страна доставя половината от търговията с слънчогледово масло.