След историята с животновъда Васил Морфов и неговия злощастен опит с проверяващ инспектор от ДФЗ-РТИ Ямбол, която за мое учудване (или може би вече трудно нещо може да ме учуди) събра много негативни коментари, на редакционната поща пристигна подобен сигнал от друг животновъд. 

Как се изменя броят на животните за една година?

Ще се опитам този път да не влагам много патос, за да не дразня недоброжелателите. Пък и понякога думите на един препатил човек звучат далеч по-правдоподобно и не биха предизвикали насмешка (въпреки че се съмнявам, винаги има място за още жлъчни коментари).   

Животновъдът, за който ще ви разкажа, се представя като Неджахаттин Юмер от кърджалийското село Летовник. Заедно със съпругата си са собственици на едри и дребни животни, като всеки е с отделен животновъден обект.

На 16 ноември 2021 г. те получават обаждане в късния следобед – около 16:00 часа, да чакат проверка на следващия ден в 8:00 часа. Въпреки че животните са от автохтонната порода Родопско късорого говедо и се отглеждат пасищно на километри разстояние, експертът отговаря лаконично, че не го интересува. Въпреки късния час семейството успява да събере около 90% от стадото. 

На следващия ден пристигат четирима проверяващи и настояват животните да са разпределени в двата обора – така, както са заявени за подпомагане.

„Но ние сме семейство и гледаме животните си заедно. Казаха ни, че имало GPS координати и аз трябва да закарам моите крави в долния обор, който е на 150 м разстояние. Тъй като животните са диви и са свикнали в определени обори, нямаше как да ги разместим, щяха да избягат. Казаха ни да действаме и че проверката ще приключи след час“, разказва Юмер. 

Той и съпругата му се грижат за над 250 крави. Физически е невъзможно да се разместят за толкова кратко време. Затова проверяващите се разбират един да снима в първия обор, а друг – във втория, без значение на кого са кравите, и след това да си разменят снимките.

След седмица, когато идва време за подпис, в протокола пише, че са установени 20 крави от общо 219 в обекта на Юмер и 15 крави от общо 47 в този на съпругата му плюс 160 крави на друг собственик (тоест на мъжа й).

„Като попитах експерта, нали те като проверяващи се бяха разбрали да си разменят снимките, той ми отговори, че началничката Дарина Чилингирова не е разрешила“, обяснява животновъдът.

По каналния ред семейството праща възражение до ДФЗ – София с искане за нова проверка, от където им отговарят, че такава няма да има, понеже първата е била коректна.

И преди да се появят коментари, че на животновъдите все нещо не им е наред и че ако спазваш правилата, няма как да те орежат от субсидии, уточняваме, че двата обора попадат в едни и същи GPS координати, тоест упражненията с разместване на животни са били напълно излишни.

И когато споделяме такива истории, целта не ни е да размахваме назидателно пръст и да плюем по проверяващите, а, първо, да ви предпазим от подобна ситуация – да си имате едно наум, когато ви идват на проверка, да очаквате и неочакваното и да не разчитате много на казана дума, за да не се окажете неприятно изненадани от резултатите в протокола. Защото в повечето случаи писането на възражение се оказва загубена кауза, а чакането на уведомително писмо, което после да обжалвате в съда – още по-загубена.

И второ, когато виждаш, че нещо, което е написано на бюро, всъщност на терен не работи толкова добре, когато се появяват казуси, някои от които могат да се разрешат с едно нормално човешко разбиране, а други – със законови промени, не е лошо да им се дава гласност. Дори негативните коментари носят своя принос за това.