Трябва да имаш здрави нерви и време, за да бъдеш проверяван по няколко пъти и то от различни компетентни органи, но българските животновъди са свикнали. Не че не им тежи, но нямат избор. На държавните служители едва ли също им е толкова забавно, но някои от тях проявяват разбиране, докато други правят мизерии. 

Как се изменя броят на животните за една година?

Поредната абсурдна история е за животновъди от бургаското село Бродилово, които въпреки че години наред се занимават с пасищно месодайно говедовъдство, като са успели да затворят цикъла и да постигнат най-устойчивия модел със собствена реализация на продукцията, се оказват орязани не само от обвързаната помощ, но и от последващите финасови помощи по de minimis и Ковид мярка.

Всичко започва по понеделнишки в ранните следобедни часове на един горещ юлски ден миналата година. Петър Василев – служител на ДФЗ-РТИ Ямбол, се обажда на Васил Морфов и неговия баща, които са два отделни административни субекта, и им насрочва проверка по схемата за обвързано подпомагане за 8:00 часа на следващия ден.

Абсолютно резонните аргументи за всеки един животновъд, че за 5-6 часа животните не могат да се докарат точно на GPS координатите на обекта, не са уважени. А доводите са:

•    на 27 юли, в най-горещото време, животните не искат и не могат да се придвижват. Жегата дори е опасна за тях;
•    животните са целогодишно пасищно отглеждани и в този момент се намират на 6 км от обекта;
•    животните са под селекционен контрол и са разделени на две стада с цел изпълнение на развъдната програма. 

Инспекторът обаче не проявява разбиране и не дава отсрочка от поне 24 часа. Появява се на другия ден, проверява и снима всички представени му документи, които не са никак малко – регистри, паспорти, сертификати, до 15:30 часа. След това Васко го извозва до полето с животните, но проверяващият продължава да настоява всички те да бъдат индивидуално идентифицирани на GPS точката. 

И така, в доклада се появява заключението за 0 броя животни в обекта. Възражението на животновъдите до Техническия инспекторат не е уважено с формални и некоректни доводи, тъй като по доклад проверката е завършила в петък.

„Но реално не беше така, защото проверяващият дойде във вторник, снима документите и видя животните, след което се появи отново в петък, за да не му разпишем протоколите. Проверката беше само в рамките на няколко часа“, обяснява младият говедовъд.

Той е възразил и срещу въпросния Петър Василев, който впоследствие е уволнен, защото е създавал проблеми и на други кандидати за директни плащания.

Продължението идва два месеца по-късно, когато други служители на същото звено на ДФЗ в Ямбол идват на проверка за кръстосано съответствие и на двамата животновъди. Този път стопаните успяват да реагират, защото е по-хладно и животните могат да се придвижват и през деня и в този момент се намират по-близо до селото. 

„Тогава обяснихме на инспекторите нашия случай и ги помолихме да снимат всички животни, а не само 20%, както е възможно по регламент. Бяха разбрани хора и го направиха – входираха официално всички индивидуално идентифицирани животни на баща ми, а по-късно и моите, като снимки“, разказва Васко.

Две седмици по-късно следва втора проверка, този път по Мярка 11 „Биологично земеделие“. Животните отново са проверени индивидуално, както и всички съпровождащи документи.

Напук на над 200-те снимки и резултатите от трите проверки, справка в системата на ДФЗ показва, че семейство Морфови нямат животни – там стои една голяма кръгла нула. Толкова, колкото ще „получат“ като подпомагане по всички схеми и мерки, свързани с тях.

Още през декември, когато им е спряно обвързаното подпомагане, Васко звъни на телефона на дирекцията на ДФЗ с искане да се провери защо няма плащане. Но получава стандартния отговор, чуван от всички земеделски производители: „Чакайте си уведомителното писмо и, ако не сте съгласни – съдете ни“. 

Въпреки че всичко е изчислено и проверките са налице, уведомителните писма идват с минимум 3 години закъснение. А дотогава животновъдите може да нямат и стада!

Васко е решен да не се отказва и настоява да получи полагащите се субсидии както по обвързаната подкрепа, така и по de minimis и Ковид мярката. Тези средства са му нужни, за да задържи и изхрани животните сега, а не след 5 години. Той е член на Асоциация за развъждане на месодайни породи говеда в България (АРМПГБ) и Българска асоциация „Биопродукти“ (БАБ), които са запознати със случая и го подкрепят.

Младият животновъд ще запознае официално и земеделския министър Иван Иванов със своя случай, който, съдейки по действията на служителите в ДФЗ, вероятно не е единствен. 

„Министърът е заявил пред браншови представители от животновъдния сектор, че иска реално да защитава интереса на малките стопанства и приканва стопани с казуси да му пишат, защото така ще може да се реформира дейността на Фонда. Надявам се и чрез вас, медиите, да бъдем чути и да сложим край на такива абсурдни ситуации“, каза за финал Васил Морфов.