След като холандските фермери организираха масов протест в началото на октомври, сега те отново излязоха на улицата, за да отстояват позицията си срещу политиката на Холандия. Разликата две седмици по-късно е, че протестите придобиха немирен характер.

Хиляди холандски фермери излязоха на протест

В провинция Гронинген земеделските производители щурмуваха административна сграда, информира agrarheute.com, позовавайки се на информация на DPA.

Ядосани и отчаяни, част от демонстрантите щурмуваха сградата на администрацията на провинция Гронинген. Някои фермери са влезли в сградата, след като са счупили входната врата с челния товарач на трактор:

По данни на полицията натрапниците са били изгонени от сградата с прилепи.

Тук фермерите са на път да влязат в сградата:

Няколко странични наблюдатели са постъпили в болница в резултат на действията на гневните фермери, написа в Twitter холандската медия Sikkom:

Отчаяните фермери са затаили дъх

Холандските фермери са разтревожени сериозно от плановете на правителството да изкупува земеделска земя, за да намали добитъка. Смята се, че той е прекалено многоброен. След съдебно решение страната е ангажирана да намали драстично азотните емисии. Поради превишаване на допустимите стойности, 18 000 строителни обекта вече са временно спрени в цялата страна.

В понеделник още 7 холандски провинции се включиха в протеста. На някои места бе постигнат успех. Новите правила за азотните емисии бяха временно спрени. За днес е планиран национален протест в Хага.

Протести и предупреждения на земеделци в няколко страни

Не протестират само холандците. Непосредствено сред първия протест в Холандия, своята подкрепа за борба за сектора изразиха германците и поляците. Президентът на Асоциацията на фермерите в Германия (DBV) Йоахим Руквид дори официално предупреди немските власти, че земеделските производители са готови да последват примера на своите колеги от Холандия. Поляците на свой ред апелираха за медийно отразяване на холандските протести.

Дни по-късно се надигнаха фермерите във Франция. Те се обявиха срещу неизгодните търговски споразумения в ЕС и безмитния внос и вдигнаха блокади по пътищата на страната.

Фермерите настояха властите да им обърнат внимание и да им осигурят свободен достъп до пазара, където според тях вносните стоки сега се ползват с предимство, въпреки че не отговарят на високите френски стандарти.

Исканията на фермерите са три: повече внимание от правителството; по-малко нарушаване на конкуренцията; премахване на нечестните търговски споразумения.