Земеделски производители излязоха преди ден на протести и блокади по пътищата на Франция във вълна от демонстрации срещу „незачитането на селското стопанство“ и нарушаването на свободната конкуренция, съобщи френската земеделска асоциация FNSEA.

Птицевъдство: Силна конкуренция от украинско птиче месо

Асоциацията е организатор на протестите заедно с групата „Млади фермери“. Оттам твърдят,  че над 10 000 земеделски производители са се включили в демонстрациите, съобщи agriland.ie.

Фермерите настояха властите да им обърнат внимание и да им осигурат свободен достъп до пазара, където според тях вносните стоки сега се ползват с предимство, въпреки че не отговарят на високите френски стандарти.

Исканията на фермерите са три: повече внимание от правителството; по-малко нарушаване на конкуренцията; премахване на нечестните търговски споразумения.

Кристиане Ламбърт, президент на FNSEA: „Демонстрацията беше проведена, за да покаже нашето недоволство.“

Протестиращите обръщат внимание на нарушаването на конкуренцията чрез „внос на храна, която е нежелана и която не се произвежда при същите условия и при същите стандарти, които се изискват от френските фермери“.

„Нито един сектор на икономиката не може да издържи на това, на което земеделските производители са подложени днес“, заявиха от фермерската група.