На 1 октомври масови протести на холандски фермери провокираха транспортен колапс в Хага. Те се надигнаха от натрупано възмущение. Над 2000 земеделски производители от цялата страна се появиха с трактори в административната столица на Холандия, за да им обърне внимание най-накрая местният парламент. Селското стопанство, казват протестиращите, се обвинява за сериозни екологични проблеми като климатичните промени и прекомерното освобождаване на азот в атмосферата, пише topagrar.com. 

Ловци заплашват с протести заради заповед

Впечатляващата акция на холандските земеделци, които създадоха в Хага транспортен шок със своите трактори, коментира президента на Асоциацията на фермерите в Германия (DBV) Йоахим Руквид.

Тези действия показват, че колегите от Холандия се намират под огромен натиск и повдигат екзистенциален въпрос за себе си. Ако политиката и част от обществото тласка селското стопанство на страната към липса на перспективи, тази реакция е напълно очаквана, казва Руквид. 

Президентът на DBV смята, че е възможно повторение на същия сценарий и в Германия. В частност, поради противоречивия план за действие в защита на насекомите (включително забраната за употреба на глифозат в края на 2023 г.).

Не изключваме, че и германските фермери могат да изразят своето негодувание в такава форма. Ако тези протести останат ненасилствени, ние ще ги подкрепим, допълва Руквид.

Той би искал да види диалог. 

Реакцията на населението също показва оценката на ситуацията, в която фермерите са попаднали не по своя вина. Ние трябва да акцентираме върху това. Гражданите също искат добра вътрешна политика за селско стопанство, казва още президентът на DBV. 

Междувременно протестът на холандските фермери получи подкрепа от полска страна: