Част от мерките за ограничаване на Африканската чума по свинете (АЧС) в дивата природа у нас са нелогични и няма да дадат желания ефект, предупреждават ловни дружества.

Протест: Да отпадне забраната за лов на глигани в районите с чума

С протестна декларация „Сдружение ловно-рибарско дружество - Троян" изрази несъгласие със забраната за лов в инфектираната зона в района Априлци, която бе въведена след установен случай на заболяло диво прасе от Африканска чума в средата на август, съобщи БТА.

Декларацията е изпратена до министър-председателя Бойко Борисов, председателя на Народното събрание Цвета Караянчева, министъра на земеделието Десислава Танева и други.

От сдружението посочват, че са готови да се включат във всички мероприятия по редуциране на популацията на дива свиня до нормална плътност на определена площ - ефективна мярка изрично упомената и в Указанията на Изпълнителната агенция по горите (ИАГ).

„Ако бъде разрешен ловът, ще се освободим от заплахата да ни бъде спрян ловът и изключително педантично ще се дават проби за всяка отстреляна дива свиня и старателно ще претърсваме районите на своите ловища за наличие на умрели диви свине“, посочва декларацията. 

Ловците са на мнение, че по този начин държавата ще добие реална представа за разпространението на заразата сред дивите свине и за евентуално засилване на мерките за биосигурност при движение на хора превозни средства в ловностопанските райони

Според членовете на сдружението мерките за спиране на всички дейности в инфектираната зона не дават желаните резултати. 

„Там ходят туристи, овчари, гъбари, мотористи, и др., които не спазват забраната. От друга страна, хищниците - вълци, чакали, лисици, скитащи кучета, гарвани и други, също разнасят заразата. В тези райони, където е ограничен достъпът, ще се увеличи плътността на дива свиня. Няма подхранване и тя ще започне миграция на големи разстояния, с което има вероятност да се разнесе заразата“, посочват още в документа.

В него от сдружението настояват да се направи втора проба на дивата свиня, заразена с Африканска чума.

„Настояваме да отмените всички забрани за лов в района с констатирани случаи на АЧС, както и да разрешите груповия лов на дива свиня с кучета в най-къс срок при засилени мерки за биосигурност“, се казва още в декларацията.