Констатиран е положителен резултат на чума по свинете в промишлена свинеферма в русенското село Караманово, съобщава Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ).

Чумата все пак проникна в Пазарджишко

Определя се 3-километрова предпазна зона около огнището, в която влиза село Караманово. Там принудително ще бъдат умъртвени всички заразени и контактни домашни свине. Собствениците на ликвидираните животни от регистрирани обекти в областта ще бъдат обезщетени.

В 10-километровата наблюдавана зона около огнището влизат град Ценово, русенските села Босилковци, Кривина, Новград, Беляново, Джулюница, Белцов и Пиперково, както и великотърновските села Павел, Вардим, Хаджидимитрово и Совата.

Това е четвъртата промишлена свинеферма в област Русенско, в която бе открит вирусът на АЧС. Първи беше свинекомплексът в село Бръшлен, следван от втори в село Николово и трети в село Голямо Враново. Засега единственият индустриален обект в областта, където заразата не е проникнала, е този в село Юделник.

Към момента са умъртвени 70 006 прасета в 8-те огнища на домашни свине в областта, стана ясно на последното заседание на Областната епизоотична комисия на 16 август. В свинекомплекса в село Голямо Враново са евтаназирани 12 500 животни, като остават още 17 000. 

Всички новини по темата вижте ТУК