На 22 ноември тръгна приемът за третата извънредна помощ заради войната в Украйна, чийто бюджет се формира с прехвърлянето на 5% от парите по ПРСР за последните две години. Молбите на животновъдите бе чут и за първи път бе предвидено подпомагане за мъжки телета от 6 до 24 месеца.

Гласувайте: Какво ще доведе до по-голяма прозрачност при разпределяне на бюджетите по сектори?

Включването на младите животни бе по предложение на бранша, но на практика никой говедовъд месодайно направление не може да кандидатства за помощта, създадена за сектора, което те определят като „абсурдно и огромна подигравка“.

Разковничето на проблема се крие в обнародваната в брой 92 на Държавен вестник Наредба 3 от 15 ноември 2022 г. за прилагане на подмярка 22.1 „Извънредно временно подпомагане за земеделските стопани, които са особено засегнати от последиците от руското нашествие в Украйна“ от ПРСР 2014-2020 г.

„Незнайно защо в наредбата има лимит левовата равностойност на 15 000 евро, като се взема предвид и получената сума от предоставена държавна помощ „Помощ в подкрепа на ликвидността на земеделски стопани за преодоляване на негативното икономическо въздействие на руската агресия срещу Украйна“ през месец септември, на която горният праг е 250 000 евро“, посочват от Браншова камара на месодайното животновъдство (БКМЖ). 

Стопаните подчертават, че двете помощи са различни – едната държавна, а другата европейска, и считат, че някой умишлено или поради некомпетентност ги е обвързал, без да има резон в това. 

От бранша настояват за спешна промяна на чл. 13, ал.3 от Наредба 3, още повече че заявления се подават още няколко дни – до 5 декември 2022г. За да бъдат чути от БКМЖ са изпратили своя последен зов за помощ в открито писмо до президента, премиера, земеделския министър и изпълнителния директор на ДФЗ. 

„Ако правителството не ни разбере, нашият сектор ще бъде тотално ликвидиран и единственото месо, което ще може да консумира българинът, ще бъде дълбоко замразено многогодишно месо от държавните резерви на чужди страни“, пише още в писмото.