Допълнителни пари ще бъдат отпуснати на пчеларския сектор от бюджета по третата извънредна помощ. Кандидатстването обаче ще бъде отворено в началото на 2023 г., обяви земеделският зам.-министър Георги Събев в Ямбол.

Пчелар: Имитиращите продукти и липсата на сдружаване са основни проблеми

Нека припомним, че третата помощ във връзка с войната в Украйна е в размер на 5% от остатъчния бюджет на ПРСР за тази и миналата година. Предвидени са 64 млн. лв., като за пчелари и преработватели са заделени 5 млн. лв.

Важно е да се знае, че има таван от 15 000 евро на стопанство. Взема се предвид полученото до момента подпомагане и по предходните две извънредни мерки. Специално пчеларите получиха по 20 лв. на пчелно семейство по втората, най-голяма помощ.

По време на изложение на мед и пчелни продукти от местни производители на област Ямбол производителите изтъкнаха като най-голям проблем нестабилните изкупни цени, увеличение на квотите безмитен мед от Украйна, замрялата търговия.

„Много ни обърка вносът от Украйна. В началото на тази година изкупните цени тръгнаха много добре, дори за меда от рапица, който традиционно е по-евтин. След като се отвори вносът, изкупуването спря“, коментира пчеларят Здравко Аврамов за БТА.

Неговият колега Михаил Арнаудов, който от 45 години се занимава с пчеларство, даде пример и с акациевия мед, който в началото на тази година се е изкупувал за 12 лв. на едро, но цената му се е сринала до 8,50 лв.

Междувременно на 28 октомври Министерството на земеделието публикува за обществено обсъждане проектонаредба за третата мярка, която се нарича подмярка 22.1 „Извънредно временно подпомагане за земеделските стопани, които са особено засегнати от последиците от руското нашествие в Украйна“. Крайният срок за коментари е 11 ноември.

Според изчисления на ресорното министерство парите по мярката ще стигнат за около 30 000 земеделски стопани общо от всички сектори и 200 преработватели. Специално малките и средни предприятия ще бъдат включени в обхвата на по-късен етап.

За 11 ноември е насрочено и 19-ото заседание на Комитета за наблюдение на ПРСР, когато ще се гласува въпросната нова мярка 22.1. Управляващият орган на Програмата ще предложи 14-о изменение, което да се изпрати за нотификация в EK. 

Тази нотификация ще включва отварянето на извънредната мярка 22.1, прехвърляне на средства и актуализиране на Финансовия план на ПРСР, както и промени в текста на мярка 7 „Основни услуги и обновяване на селата в селските райони“. 

С членовете на Комитета за наблюдение ще се обсъди и актуализация на Индикативната годишна работна програма, както и докъде е стигнал напредъкът по изпълнение на ПРСР.