Над 70 участници и 10 лектори ще обсъждат проблемите и бъдещето на отглеждането на лавандула и производството на лавандулово масло по време на Националния фестивал на лавандулата. Седмото му издание се провежда на 26 и 27 юни в град Чирпан и село Средно градище.

Прогнози: Ще се търси само качественото лавандулово масло

На форума ще бъдат представени 3 нови сорта лавандула, а в дискусията ще се включат фермери, специалисти от Тракийския университет в Стара Загора и представители на науката, съобщават от БТА.

По актуални данни лавандуловите полета у нас са близо 200 000 дка, като по-голямата част от тях са в Добруджа. През последните години страната ни се наложи като в лидер на пазара на лавандула, изпреварвайки дори Франция.

По думите на един от големите производители в региона на Чирпан – Иван Георгиев, купувачите на родното масло са основно от Франция. Той очаква тазгодишната реколта да бъде максимум 300 тона. Проблем са нереализираните количества от миналата година.

Производител: Прогнозните изкупните цени на лавандулата продължават да са ниски – между 40 и 50 лв./кг. 

Бумът на лавандула в страната настъпи след заразата на насажденията във Франция през 2011 г. Това накара много българи да се пробват, припомниха специалисти от Тракийския университет. Липсата на опит и познания обаче доведоха до влошаване на качеството и навредиха на родния авторитет по световните пазари. 

Статистиката сочи, че България годишно изнася над 100 тона лавандулово масло. Основните страни, с които търгуваме, са Франция, Германия, Австрия, Швейцария, Италия, САЩ, Япония, Дубай, Кувейт, Бахрейн и Саудитска Арабия. Наши конкуренти са Украйна, Молдова, Турция, Грузия и Китай.