Ще има ли цена лавандуловото масло от новата реколта? Това е същественият въпрос за всеки производител на етерично-маслената култура в навечерието на жътвата.

Тревога: Ще попречат ли дъждовете на жътвата на лавандула?

Опарени от срива в цената и застоя на пазара през последната година, сега производителите са отправили поглед към новата реколта и следят процесите във всички страни-производителки на ценната, но обезценена течност.

„Фирмите, които изкупуват лавандулово масло от Добруджа, не се наемат да фиксират цени“, споделя производител от Добричко, който отглежда близо 200 дка с лилавата билка. Фермерът не е оптимист и смята, че пазарът на произведеното през това лято масло ще се раздвижи едва през зимата. 

Цените на лавандуловото масло са ниски, няма движение.

Това коментира Петър Христов, председател на Асоциацията на производителите на етерични масла и допълва: „Последните оферти, на които има реализирани сделки, са 50 лв./кг“. 

Според Христов обаче през тази година ще спечели качественото лавандулово масло: „Ще се търси качеството! Вече има обяви на търговци с диференцирани цени - за масло с високо и не толкова добро качество“.

Качеството на лавандуловото масло се определя от редица фактори. Един от тях е сортът, който се отглежда на дадено поле. „Например при „Хемус“ имаме високо качество на маслото.

При „Севтополис“ разчитаме повече на количеството“, пояснява още производителят. Той посочва, че всеки фермер си прави собствена стратегия какви сортове да заложи и по колко площи да сее от тях. Друг е въпросът, че през последните години при масовия бум на лавандулата в Добруджа и засиленото създаване на нови насаждения, се родиха полета със смесен и неясен сортов състав. 

Резултатите от масовото залитане към лилавата билка отдавна се видяха – ниски цени и залежали количества масло. В Добричка област все още стои непродадена част от реколтата от 2018 г.  

Пазарът на лавандулово масло у нас зависи от страните-производителки на етерични култури. „Трябва да се прибере реколтата в тези държави и тогава ще започнат да стават ясни цените. Ние зависим от световния пазар!“, посочва Петър Христов.