„Лавандуловите насаждения в Добричка област вече започнаха да цъфтят. Много е важно в периода на цъфтеж да няма валежи, за да се получи по-добро опрашване“, коментира Петър Христов, председател на Асоциацията на производителите на етерични масла. По думите на експерта всичко е в ръцете на природата. Към момента състоянието на площите с етерично-маслената култура е добро, но има редица климатични фактори, които могат да сринат добивите от масло. 

De minimis за черешите? Овощарите искат помощ заради масови поражения

Първото условие е доброто време по време на цъфтеж, което да спомогне за по-добро и качествено опрашване. Второто – по време на жътва също не трябва да има дъждове. "Когато лавандулата е готова, са необходими 15-20 дни, в които да не вали и да няма ниски температури“, допълни фермерът. Билката изисква горещини и тогава маслото ще се качи в съцветията. 

Най-вероятно прибирането на лавандулата в Добруджа ще се забави. Кога и как ще стартира жътвата, ще се определи от климатичните условия през следващите седмици.

Все още в Добричко вали всеки ден, като в отделни землища стопаните отчитат, че от началото на юни се е изсипало количество, равно на годишната норма на валежите.

Хладно е и лавандуловите растения не са получили нужните часове слънчево греене. Затоплянето на времето след обилните дъждове в Добричка област може да има сериозни последствия. Опасенията на производителите са за бързо развитие на патогени и разпространение на болести. „Всеки трябва да наблюдава посевите си и да следи за проблеми, за да предприеме навременни мерки", обобщи още Петър Христов. 

Близо 79 000 дка с лавандула бяха реколтирани в Добричка област през лятото на 2020 г. Въпреки проблемите и ниските добиви през последните 2 години, в региона продължи създаването на нови насаждения с лилавата билка.