Най-късно до 10 юни трябваше да бъдат изплатени на овощарите компенсациите за отглеждане на стари български сортове по мярка 10 "Агроекология и климат", но от бранша сигнализират, че досега такова плащане не е направено. 

Питаме ви: Какви са очакванията ви от Кирил Вътев като министър?

„Все още нямаме плащане, няма никаква яснота дали ще бъде направено и кога. Овощарите са в неведение, а очакват да получат тези средствата, защото положението в сектора е много тежко. Тази година нямаме реколта и би трябвало поне плащанията да вървят по график“, коментира за Агри.БГ Димитричка Търпанова от Добруджански овощарски съюз.

Плащането в това направление е по 180 лв./дка, като за целта стопаните са поели тригодишни ангажименти

„През пролетта забавиха обвързаното подпомагане и получихме очакваните средства след тютюна. Тогава обаче все още нямаше индикативен график, а сега е публикуван такъв и хората си правят разчети за очакваните средства, но няма плащания“, припомни тя. 

„Притеснени сме от отношението в ДФЗ към производителите на плодове и зеленчуци, каза още Търпанова. Обвързаното подпомагане е дошло късно, а от сектора са имали сериозна нужда от средства, когато се правят резитби и пръскания. 

Относно удължаването на срока за прием на документи по Кампания 2023 година, Търпанова е убедена, че това се налага, защото нормативната база не е готова. „Контролите ги няма, не можеш да направиш приключване без системата да засече дали имаш грешки. Освен това правното основание не навсякъде е качено“, уточни земеделският производител.