Турция е в списъка на страните, които купуват от Русия откраднато украинско зърно. Това съобщи посланикът на Киев в Анкара Василий Боднар, цитиран от Ройтерс. Дипломатът допълва, че по повод на създалата се ситуация се е обърнал към турските власти и Интерпол, за да бъде установено кой е замесен в транспорта на зърно през турските териториални води. Според властите в Украйна до момента Русия е откраднала над половин милион тона зърно.

Гласувайте: Ковид помощта ще ви даде ли глътка въздух?

Думите на украинския посланик намират потвърждение в разследванията на журналисти по проекта SeaKrime, анализирали трафика на плавателни съдове пристигащи и заминаващи от окупирания Крим.

Руският балкер „Михаил Ненашев“ след вземане на товар от зърнения терминал „Авлита“ в окупирания от Русия Севастопол се е насочил към турското пристанище Искендерун в Средиземно море, съобщи изданието „Порти Украини“ с позоваване на проекта SeaKrime, пише offnews.bg.

Това е вторият подобен курс на балкера от Севастопол за Турция. През април журналисти от проекта SeaKrime са засекли сходен курс до Дериндже. Балкерът е специализиран плавателен съд за превоз на неопаковани товари директно в трюмовете и се използва за превоз в частност на зърнени товари.

Корабът „Михаил Ненашев“ беше под наблюдение покрай неуспешния му опит да достави в Египет партида от 27 хиляди тона украинска пшеница, открадната от Русия в окупираните територии. Египет след намесата на украинската дипломация отказа да приеме зърното, корабът отплава за сирийското пристанище Латакия.

На 22 май капитанът на плавателния съд е изключил автоматичната система за идентификация AIS и е взел курс към Севастопол. През нощта на 22 срещу 23 май корабът е влязъл в Севастополския залив и е акостирал на терминала на фирма „Авлита“ (вписана като „Авал“ в руските регистри). В нощта на 25 срещу 26 май Михаил Ненашев е напуснал окупирания Севастопол и на сутринта е включил AIS. В статуса на кораба е било посочено, че е „натоварен“, а като дестинация е изписан Искендерун в Турция.

Според Украйна товарът на кораба "Михаил Ненашев" е контрабанден, тъй като движението му през държавната граница на Украйна в пристанище Севастопол не е регистрирано в съответствие със закона от граничните и митническите служби на Украйна. В същото време в пристанището на Искендерун зърно от окупирания Севастопол разтоварва и плаващият под сирийски флаг „Финикия“. Корабите "Надежда", "Вера" и "Сормовский-48" редовно пък доставят зърно от Керч и Севастопол до турското пристанище Самсун.

Република Турция допуска масови нарушения на собственото си окръжно № 635/2017 на Камарата по корабоплаване към Търговско-промишлената палата, което забранява морските търговски комуникации с окупирания Крим, отбелязва SeaKrime.