Асоциацията за защита на животните и чиновниците в ЕС призоваха Румъния, най-големия износител на добитък за трети страни, да прекрати транспортирането на живи животни в Близкия изток до края на летния сезон, пише Meatinfo.

Румъния прави търговска верига за фермерите си

В момента Румъния се готви да изнесе 70 000 живи овце в страните от Персийския залив, а Брюксел вече предупреди, че екстремните температури не позволяват да се гарантира, че животните няма да пострадат при транспортирането им, съобщава Euronews.

Ние получихме кадри, показващи ужасните условия, в които животните са превозвани до страните от Персийския залив през летните месеци, отбелязва Витенис Андрюкайтис, еврокомисар, отговарящ за здравето и безопасността на хранителните продукти, в писмо до министъра на земеделието и развитието на селските райони на Румъния Петре Дея.

Прогнозата за времето в региона на Персийския залив показва температури над 46 градуса по Целзий. Законодателството на ЕС забранява превозването на животни при температура над 30 градуса.

Ние дълбоко съжаляваме, че, макар другите страни да признават за лошите условия, при които се осъществява експортът на живи животни, в това число и Близкият изток, Румъния затваря очи за стотиците хиляди овце и хиляди глави едър рогат добитък, страдащи от продължителните пътувания до Близкия изток в жегата, провокираща невъобразими страдания на животните, заяви Ванеса Хъдсън, лидер на Партията за защита на животните.

В телевизионно изявление министър Дея каза, че при никакви условия няма да бъде въведена забрана за износ.

От друга страна, Мери Пана, президент на Асоциацията на селекционерите и износителите на едър рогат добитък, овце и свине, смята, че индустрията губи пари, изнасяйки живи животни вместо свежо и преработено месо с по-висока добавена стойност.