Държавното агропредприятие Unirea планира да създаде национална мрежа от над 60 магазина за търговия на дребно на плодове и зеленчуци от местни производители, за да бъде конкурент на големите вериги, които са чужда собственост, пише порталът Ziarul Financiar.

Какво вълнува производителите на плодове и зеленчуци?

Фирмата бе създадена от румънското министерство на земеделието в началото на тази година. Нейната идея е да балансира вноса и износа, както и да улесни земеделските производители с лансирането на стоката си на румънския пазар. 

Председател на държавното предприятие: „Можем да отворим първия магазин след седмица, но голямата бюрокрация ни забавя.“

В момента се подбират фермерите, които да участват със свежа стока, както и с преработени продукти. Организират се мобилни и постоянни пунктове за изкупуване, използват се и вече съществуващи. Магазините ще бъдат разположени в големите градове, където да се стимулира консумацията на родна стока.

Освен в сферата на производството на плодове и зеленчуци държавната фирма работи и в още две насоки – добива от риба в Черно море и делтата на Дунав и възстановяване на производството на вълна. Нейният капитал идва от държавния бюджет и е в размер на 93 млн. лв., или почти 20 млн. евро. Все още не е ясно каква ще е инвестицията в бъдещата магазинна мрежа.