След тази тежка година, която мина, не знам дали искам да се разрастваме. Ограничителните мерки заради чумата по дребните преживни животни ни нанесоха доста големи щети. Били сме без приходи повече от 6 месеца, каза д-р Янко Митев за Агри.БГ.

Проблемите с чумата по овцете били ликвидирани

Той и екипът му от 25 работници отглеждат над 1300 овце от френските породи Мутон Шароле и Лакон. В началото изнася главно за Турция. 

„Условията бяха перфектни. Изкупуваха се тежки агнета. Но преди шест години се създаде една обстановка за шарп. Последва син език, нодуларен дерматит, чума. От тогава загубихме този пазар“, спомня си Митев. 

Говедовъдът има намерение да затвори цикъла и сам да преработва месото, но големите загуби миналата година и условията не му позволяват.

„Забраната за чумата вече падна, но за нас беше твърде късно. Всички животни, които бяхме определили за разплод тази година, ги заклахме преди Нова година. Нямаше как повече да ги гледаме, а не знаехме кога ще отменят ограничителните мерки“, жалва се Митев.

Като основни проблеми в своята работа той определя липсата на работна ръка и неправилното субсидиране.

„Трябва да се субсидират реално извършените продажби на животновъдна продукция, а не на глава, както е сега. Защото едни са разходите, за да предадеш 40 л до 90 л мляко от една овца, а други, за да получиш 350 л мляко“, разсъждава овцевъдът от Ямболско. 

Той не мисли да се пробва с нови породи, тъй като определя Мутон Шароле и Лакон като достатъчно адаптивни и икономически изгодни.

„Ние искаме да гледаме животни, които са високопродуктивни, да ги храним добре, да получаваме много продукция. Затова настояваме да се субсидира продажбата на продукция по фактури, за да може и държавата да си взема нейната част като данъци“, заключава д-р Митев.