Отварянето на Стратегическия план за промяна отвори нови теми за дискусия - трябва ли да отпадне модулираната ставка по обвързана подкрепа в говедовъдството, да се увеличи ли количеството за доказване на реализация, какви трябва да бъдат ставките за автохтонни породи, може ли да се приложи форсмажор, ако мандрите откажат да изкупуват мляко и фермерите не могат да докажат реализация.

Фермер: Мога да продам овцата си с фактура на частно лице, но не и млякото от нея

С тези въпроси се обърнахме към трима представители на животновъдни организации, след като те поставиха своите искания към ресорното министерство на пресконференция в БТА.

Да отпадне ли модулираната ставка в млечното говедовъдство?

 

Димитър Зоров, Национален съюз на говедовъдите в България: По данни на Министерството на земеделието Националният говедовъден съюз представлява 65% от произведеното и декларирано мляко в България. Когато 65% искат едно и определят структурата, къде е земеделският министър. Депутатите в Комисията по земеделие гласуваха запазването на модулираната ставка и Кирил Вътев намери оправдание за това, че не си е свършил работата.

Пенка Христова, Институт на жените фермери: Запазването на моделираната ставка е политическо решение, а ние гледаме социалния аспект. Европейският съюз стимулира фермерите да поддържат средно или по-ниско ниво на производство, тоест подкрепя малкия семеен бизнес. Дори в Германия например само много големите фермери плащат данъци върху субсидиите. 

Но Източният блок е изключително засегнат от войната в Украйна, икономическата криза и евтиния внос. Даже с Румъния вече не можем да се сравняваме. Освен това започваме новия програмен период с по-ниски ставки. Затова няма как да лишиш от подпомагане фермерите с повече бройки животни и настояваме за отпадане на модулираната ставка.

Бойко Синапов, Обединени български животновъди: Отпадането на модулираната ставка няма да ощети малките. Освен това няма как да разчитаме само на големите производители за плащането на данъци. Всички трябва да сме на светло и тази модулирана ставка да отпадне.

Да се увеличи ли количеството за доказване на реализация?

 

Бойко Синапов: Няма производител, който да не иска да произвежда повече. В момента обаче ние сме притиснати от ситуацията. Правителството пое ангажимент да регулира вноса, но нищо не се случва. Ако този внос се регламентира и нещата се подредят така, че да защитим българското, ние ще искаме да произвеждаме повече и тогава ще можем да доказваме повече.

Да се върне ли досегашната ставка по обвързана подкрепа за местни породи?

 

Бойко Синапов: Ставката за местните породи е унизително намалена. Настояваме Министерството на земеделието да намери бюджет и стопаните да получат толкова, колкото са получавали до този програмен период. Агроекологичната мярка, която е компенсаторна за местните породи, е тежка за изпълнение и не всеки се наема. Затова искаме връщане на досегашната ставка по обвързана подкрепа.

Кога може да се приложи форсмажор за неизкупено мляко и невъзможност за доказване на реализация?

 

Пенка Христова: Идеята за прилагане на форсмажор се изкривява. Ако на фермера му бъде отказано изкупуване на млякото, той веднага трябва да се свърже с ДФЗ, който, от своя страна, да потърси мандрата и веднага да се изиска удостоверение за доказване на форсмажора. Освен това сме дали предложение при форсмажор да се изисква екарисаж, тъй като фермерът няма право да изхвърли суровината.

Бойко Синапов: Ако е имало форсмажор в момента на изкупуването, то е трябвало да се обяви веднага. Тоест няма как да се приложи за Кампания 2023.