Забраната за внос на украинска пшеница, царевица, рапица и слънчогледово семе в пет страни от Европейския съюз - България, Унгария, Полша, Румъния и Словакия, изтича на 15 септември. Индикациите за удължаването на забраната са разнопосочни, но дали реално наложената забрана на 2 май работи, това попитахме производителят и председател на председател на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите Радостина Жекова. 

Гласувайте: Какви са средните Ви добиви от пшеница за 2023 г.?

“Дали работи тази забрана за българския пазар? Аз мисля, че да”, каза Жекова и добави: “Да, цените не стигнаха нивата, които очаквахме да стигнат или по-скоро, на които се надявахме. Но в крайна сметка преработвателите търсеха слънчоглед, защото трябва да работят. В този смисъл забраната работи”, каза тя. 

По думите й е ясно, че има натиск на цените. 

“Това е борсова цена. Не зависи от това дали ще има забрана, а по-скоро зависи от това дали ще има производство в световен мащаб. Това не можеш да го регулираш със забраната и това беше най-голямата спекула - че в момента, в които се затворят коридорите, ще станат чудеса”, коментира Жекова. 

Попитахме читателите на Агри.БГ Трябва ли ЕК да удължи забраната за внос на зърно след 15 септември?

Категорично, близо 70% от отговорилите над 700 души на анкетата ни, са посочили, че забраната трябва да се удължи и след 15 септември, защото забраната помогна на нашите фермери да реализират продукцията си.

Според 8 на сто забраната е нямала никакъв ефект и поради тази причина няма смисъл в нейното удължаване, а според други 8% няма никакво значение дали има или не забрана. 

Според 7 на сто от отговорилите забраната е имала ефект и това е причина според тях да се удължи срока на изпълнението й. 

Други 7% смятат, че забраната не бива да се удължава, защото украинските фермери страдат от липсата на коридори за износ.

Има точно месец до изтичането на срока на забраната. Петте държави, които я прилагат настояват тя да продължи да функционира до края на годината. От Европа обаче идват различни сигнали и крайното решение предстои.