Овощари и зеленчукопроизводители от област Сливен настояват да ползват търговските клетки и хладилните помещения на "Пазар за плодове, зеленчуци и цветя" при преференциални наемни цени. Това е заявил на среща с областния управител на Сливен Коста Петров, председател на сдружение "Българска праскова", предаде БТА.

Текущи данни: Зелето пак е рекордьор по площи и цена

Производителите настояват още за промени в установените практики за сключване на годишни наемни договори, тъй като сливенските земеделци ползват тържището само по време на кампанията от 4-5 месеца. 

Затрудненията им при заплащането на сегашните наеми са породени и от непосилната според тях конкуренция, в която са поставени заради вноса на продукция от чужбина на занижени цени.

"В района от Бургас до Пловдив сливенското тържище е най-удобният обект за товарене на тирове с плодове и зеленчуци. Капацитетът му позволява оборот на продукция от 100 000 тона годишно, което означава през него да минават по близо 5000 тира”, отбелязва Слави Трифонов, ръководител на екипа, създал обекта преди повече от 20 години. 

Според изп. директор на "Пазар за плодове, зеленчуци и цветя" АД Христина Митева заетостта на базата през активния сезон е 90%. Цените са определени след процедури от принципала - Министерството на икономиката, което е и мажоритарен собственик на 94% от капитала. Искането на местните производители за преференциална наемна ставка може да бъде изпълнено само с решение на мажоритарния собственик.