На този ранен етап произведеното количество зеле надхвърля два пъти отчетеното по същото време на миналата година, което се дължи на по-големия размер реколтирани площи до момента, се казва в актуалния оперативен анализ на земеделските култури от аграрното министерство към 28 май 2021 г.

Бум на пъпеши и дини в Добруджа

Последните оперативни данни отново сочат свиване на засадените открити площи със зеленчуци, дини, пъпеши и ягоди в рамките на 15,5% - 86,4% на годишна база. Продукцията от ранни картофи и ягоди е съответно с 88,5% и 46,7% под миналогодишната. Като причина за това се посочва съчетанието от по-малко засадени площи и по-бавен темп на прибиране на реколтата, съобразно климатичните условия.

От началото на годината до момента в страната са произведени с близо 32% повече оранжерийни краставици на годишна база, докато при оранжерийните домати е налице намаление с около 27%. 

Относно текущите цени на едро, зелето отново поставя рекорд. През отчетната седмица то се е търгувало между 1,29 и 1,20 лв./кг, което е с близо 77% повече спрямо същия период на миналата година

Към края на месец май средната цена на едро на пресните картофи на тържищата в страната спада с 21,7% на седмична база. По-умерено поевтиняване се отчита по отношение на червения пипер, доматите (български и внос), вносните краставици и зелето - с между 0,7% и 7%, докато ябълките, картофите и българските оранжерийни краставици поскъпват в рамките на 5% - 6,3%. 

Средно за страната, цените на едро на оранжерийните и вносните домати, оранжерийните краставици, картофите от стара реколта, червения пипер и ябълките са в границите от 4,8% до 24,7% под нивата отпреди една година. От друга страна, пресните картофи и зелето се предлагат съответно с 8,7% и 76,5% по-скъпо.