Ще запазим същите нива на проверки на място за обвързана подкрепа за плодове и зеленчуци. Те ще стартират в края на юни. В рамките на два месеца всички наши зеленчукопроизводители и овощари следва да бъдат готови и да очакват проверките на място, заяви изпълнителният директор на ДФЗ в интервю за Агри.БГ. 

Васил Грудев: Доплащане по обвързаната подкрепа ще има

Васил Грудев обеща, че официално ще бъдат оповестени резултатите от последните проверки за обвързана подкрепа за плодове и зеленчуци. Миналата година това се случи през месец юни след скандала с бившия земеделски министър Десислава Танева.

„Това, което наблюдавам тази година в етапа на заявяване, е, че фермери и бенефициенти, които сме санкционирали през миналата и по-миналата година, правят нови опити за регистрация с нови юридически лица, създадени с цел да бъдат избегнати санкции за бъдещи периоди. Това не е добра практика. Първо, защото фермерът губи своята история, второ, защото тази година така или иначе ще го проверим и няма да има възможност за минаване между капките“, заяви Грудев. 

Васил Грудев: „Сателитното заснемане върви в момента. Всички трябва да са готови за резултатите от него.“

Именно историята за три години назад се оказа пречка за някои стопани да кандидатстват по приема за инвестиции по подмярка 4.1. Затова масово се публикуват обяви за прехвърляне на фирми. На въпроса може ли да се противодейства, защото на практика се обезсмисля този нов критерий, Васил Грудев отговаря риторично. 

„Как да противодействаме? Казваме, че искаме история на земеделския производител именно за да може той да бъде доказан. Трябва земеделският производител да има знания, опит и капацитет, за да бъде устойчив – когато е бил на пазара и знае какъв е бизнесът. Не можем да отваряме вратите широко за абсолютно всякакъв друг бизнес, който се опитва да влезе в земеделието. Не че има нещо лошо, но, на първо място, трябва да запазим интереса на нашите земеделски стопани. Затова и към тях се обръщам – моля ви, не си продавайте историята, вие ще загубите от това!“, апелира за финал изпълнителният директор на ДФЗ.