До 26 юли кандидатите по интервенциите в сектор „Пчеларство“ подаваха заявления за подпомагане. За получаване на плащане обаче пчеларите следва да подадат до 31 август заявление за плащане, към което прилагат съответните документи. 

Кой и защо пренебрегва пазарните мерки за пчеларите?

Поради техническа невъзможност за обработка на подадените заявления за подпомагане и спазване на заложения нормативен срок, Държавен фонд „Земеделие“ (ДФЗ) спешно иска от земеделския министър да удължи този срок, научи Агри.БГ.

Министерството на земеделието вече е разработило Наредба за изменение и допълнение на Наредба № 8 от 2023 г. за условията и реда за прилагане на интервенциите от Стратегическия план за развитие на земеделието и селските райони за периода 2023 – 2027 г. в сектора на пчеларството. След провеждането на предварителна обществена консултация с бранша, проектодокументът ще бъде публикуван за обществено обсъждане в по-кратък, 14-дневен срок. 

Предвижда се срокът за подаване на заявления за плащане да бъде удължен от 31 август на 30 септември за настоящата финансова 2023 година. 

Направени са и технически редакции. Например в Приложение № 1 към чл. 9, ал. 1, в т. IV „Инвестиции в материални и нематериални активи“, за вида моторни коси се прилага разделяне на двигател с вътрешно горене (ДВГ) до 30 куб. см и до 40 куб. см.

Пчелари се опасяват обаче, че удължаването на срока за подаване на заявления за плащане няма да остане без последствия. Въпросът е кога ще бъдат разплатени средствата и в какъв срок. В наредбата е посочено, че до 90 дни от подаване на заявлението за плащане по чл. 52, ал. 1 и не по-късно от 15 октомври на текущата финансова година ДФЗ:

1. извършва административни проверки на представените документи, заявените данни и други обстоятелства, свързани със заявлението за плащане;
2. извършва проверки на място на част от приетите заявления за плащане;
3. одобрява или мотивирано отказва плащането въз основа на установените фактическо съответствие и съответствие по документи между одобреното заявление за подпомагане и извършените разходи;
4. изплаща одобрената финансова помощ по представена от ползвателя собствена банкова сметка.